Theaterschool Hofplein speelt Dromen. FOTO HENNIE RIBBENS
Theaterschool Hofplein speelt Dromen. FOTO HENNIE RIBBENS Foto: Hennie Ribbens

Theaterschool Hofplein speelt Dromen, of wat we nog niet wisten deel twee

ROOSENDAAL – De locatievoorstelling 'Dromen, of wat we nog niet wisten' van Theaterschool Hofplein krijgt dit jaar een vervolg. Het toneelstuk is ook nu weer geïnspireerd op een waargebeurd Roosendaals oorlogsverhaal. De scenes spelen zich af in Mariadal en gaan over de laatste dagen van Pater Alphonsus. De zestienjarige Roosendaler Nemo Schillemans schreef en bedacht een groot deel van het verhaal.

DOOR HENNIE RIBBENS

Theaterschool Hofplein Roosendaal won vorig jaar met de voorstelling 'Dromen, of wat we nog niet wisten,' de jongeren cultuurprijs 2017. Reden te meer voor regisseur Romy Rockx om dit jaar weer een Roosendaals oorlogsverhaal op de planken te brengen. Vorig jaar speelde de voorstelling zich af op verschillende locaties in Roosendaal. Er moest flink worden gelopen en de voorstelling was daardoor niet geschikt voor iedereen. De voorstelling speelt zich nu af op één locatie en is daardoor voor iedereen toegankelijk. Dit bijzondere project maakt deel uit van het landelijke programma Theater na de Dam.

Schrijven
Nemo Schillemans is 16 jaar en speelt al 10 jaar bij jeugdtheaterschool Hofplein in Roosendaal. Vorig jaar schreef hij enkele kleine teksten voor de voorstelling. Deze keer was Nemo door regisseur Romy Rockx gevraagd het hele verhaal rondom pater Alphonsus te bedenken en te schrijven. "Ik werd in december gebeld met de vraag of ik dit zou willen doen. Ik heb er wel even over na moeten denken want ik zit namelijk in mijn examenjaar Havo en ik wil wel graag mijn diploma halen. Daarnaast dacht ik nog: 'Ik sta een onvoldoende voor geschiedenis dus is dit wel iets voor mij'. Maar ik ben toch blij dat ik ja heb gezegd. Het is hartstikke leuk om te doen en ik had het dan ook nooit willen missen." Nemo werd bij het schrijven bijgestaan door Senna Pauli, een professioneel toneelschrijfster maar toch voelde Nemo de vrijheid om te schrijven wat hij wilde. "Druk was er niet. We zijn een aantal keer bij elkaar gekomen om alles te bespreken en aan te passen. Soms was het wel lastig en wist ik niet of een bepaald woord al wel bestond tijdens de oorlog. Ook was ik vooral gewend om monologen te schrijven. Een dialoog is toch anders. Ik heb er in elk geval veel van geleerd. Ik heb me nu ingeschreven bij de school voor journalistiek want schrijven is mijn passie."

Pater Alphonsus
De locatievoorstelling Dromen speelt zich af in Klooster Mariadal. De plek waar Pater Alphonsus terecht kwam nadat de bezetter de paters had weggejaagd van Trappistenklooster de Achelse Kluis. In Mariadal hielp de pater met het onderduiken van zowel Nederlanders als geallieerden. Deze hulp aan anderen is zijn dood geworden. De pater werd gearresteerd en is uiteindelijk gefusilleerd.
Ter nagedachtenis aan hem ligt voor het klooster een Stolpersteine. Rondom dit waargebeurde verhaal is de voorstelling Dromen opgebouwd. In drie scenes wordt duidelijk hoe het gegaan zou kunnen zijn. Hoe vergaat het de kinderen die ondergedoken zitten in het klooster. Wat gebeurt er als de Duitse officieren de Pater ontdekken en wat doen de nonnen in de keuken die een bezoek krijgen van Duitse soldaten. De voorstelling zet mensen aan het denken vertelt Senna. "Mensen dromen ook in tijden van oorlog en staan voor moeilijke keuzes. Zou je je leven willen geven om je droom waar te maken en dromen de kinderen die zich moeten verschuilen over een mooie toekomst?"
De première van het stuk is op 4 mei om 21.00 uur, direct na de Nationale Dodenherdenking. Daarna volgen er nog een aantal voorstellingen. Kaartjes zijn te koop bij Schouwburg de Kring. [l]

Stolpersteine
Ter nagedachtenis aan Pater Alphonsus is een stolpersteine (struikelsteen) aangebracht in Mariadal. Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demig. Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Stolpersteinen zijn te vinden op verschillende plaatsen in Roosendaal.