Tijdens deze speciale dag werden onder andere workshops gegeven van muziekleraar Jeroen FOTO REMKO VERMUNT
Tijdens deze speciale dag werden onder andere workshops gegeven van muziekleraar Jeroen FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

De Klimroos zet deuren wagenwijd open tijdens staking

ROOSENDAAL - Basisschool de Klimroos in Roosendaal heeft vrijdag de deuren van de school wagenwijd opengezet voor ouders en belangstellenden. Een opmerkelijke actie, omdat juist veel basisscholen in de regio afgelopen vrijdag hun deuren sloten vanwege een lerarenstaking. De Klimroos doet daar niet aan mee en probeert juist op een positieve manier oplossingen te bedenken voor de problemen waar basisscholen vandaag de dag mee te maken krijgen.

DOOR REMKO VERMUNT

"Er is een enorm lerarentekort en dat wordt de komende jaren alleen maar groter", vertelt adjunct-directeur Ciska Knoops. "Wij kunnen de klassen momenteel nog relatief klein houden, maar het wordt wel steeds moeilijker en we willen wel het beste onderwijs aan de kinderen blijven bieden.." Het team van De Klimroos besloot daarom de deuren open te zetten op deze stakingsdag om ouders en belangstellenden een kijkje in de keuken te bieden. "We willen onze beroepsgroep positief neerzetten. We kunnen de deuren wel sluiten, maar dat zorgt niet alleen bij ons voor buikpijn maar ook bij de ouders."

Enthousiast maken

Door mensen uit andere beroepsgroepen de kans te geven om een dagje mee te draaien op de basisschool hoopt Ciska mensen enthousiast te maken voor het lerarenvak. "We willen in de toekomst de kwaliteit van onze school behouden, maar ook verder uitbreiden." Volgens directeur Ron van Meel doet De Klimroos het als basisschool al erg goed, maar het kan altijd beter. "Zo kunnen we op dit moment bijvoorbeeld geen technieklessen aanbieden. Onze muziekleraar zouden we ook graag fulltime in dienst nemen, net als de leraar Drama en de gymleraar. We krijgen daar wel subsidies voor, maar die zijn niet toereikend." Dat zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de gymlessen vaak gewoon worden gegeven door de leraar van de klas. "Maar, met alle respect, een leraar van in de zestig geeft andere gymlessen dan een docent die net zijn opleiding heeft afgerond." Naast de gebruikelijke vakken wordt er van basisscholen ook verwacht dat ze kinderen zogenaamde vaardigheden van de 21ste eeuw aanleren. "Denk bijvoorbeeld aan programmeren, filosoferen, mediawijsheid en cultuureducatie. En dat komt bovenop hetgeen wat we al doen, maar ondertussen staat er één leraar met maar twee handen voor de klas." Van Meel stelt dat hij absoluut niet wil klagen. "Maar we willen het gewoon zo goed mogelijk doen voor onze kinderen."

Verrassingen

Gedurende de stakingsdag draait de school het reguliere programma. "Zo krijgen ouders en belangstellenden een realistisch beeld van wat er allemaal gebeurt op een basisschool. Zo zien ze bijvoorbeeld de verschillen in niveaus tussen de kinderen in dezelfde klas, maar ze krijgen ook mee wat je moet doen als er tijdens de pauze ruzie is tussen kinderen. Een dag van een leraar is een dag vol verrassingen", vertelt Ciska. Wat haar betreft is de dag al geslaagd, omdat het een positieve actie is waar heel het team achterstaat. "De ouders zijn ook positief over deze actie en we geven toch een duidelijk signaal af dat we het samen moeten regelen om onze kinderen de beste kansen te bieden."

Uitgelezen kans

Eén van de belangstellenden is de 32-jarige Charlotte Kerstens. Ze heeft haar diploma al op zak, werkte jaren als invaljuf en heeft zelfs een jaar gewoon voor de klas gestaan. "Maar uiteindelijk waren er geen vaste banen te vinden, dus toen ben ik iets anders gaan doen." Charlotte kwam terecht in de administratieve sector, maar het lerarenvak blijft kriebelen. "Dit is de uitgelezen kans om te kijken of het nog bij me past, want in de loop van de jaren is er veel veranderd." Antwoord op die vraag heeft ze echter nog niet, ondanks deze open deurendag. "Het moet blijven gaan om het lesgeven en er komt tegenwoordig veel meer bij dan alleen dat." Voor Charlotte telt dan ook dat ze het even moet laten bezinken. [l]