De vier partijen en formateur René Mol presenteren het coalitieprogramma FOTO REMKO VERMUNT
De vier partijen en formateur René Mol presenteren het coalitieprogramma FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

College presenteert speerpunten voor komende vier jaar

ROOSENDAAL - De vier fracties die samen de nieuwe coalitie gaan vormen hebben vrijdagmiddag het coalitieprogramma 2018-2022 gepresenteerd én ondertekend. Roosendaalse Lijst, VVD, CDA en GroenLinks hebben besloten om de komende vier jaar in te zetten op vier hoofdlijnen: Duurzaam, Sterk & Gezond, Aantrekkelijk en Goed Bestuur. "We nodigen de overige raadsfracties uit te komen met aanvullingen op dit akkoord of mee te denken over concrete invullingen. Deze uitnodiging blijft voor de komende vier jaar staan."

DOOR REMKO VERMUNT

Toine Theunis (Roosendaalse Lijst), Cees Lok (VVD), Robert Breedveld (CDA) en Klaar Koenraad (GroenLinks) presenteerden het programma afgelopen vrijdag aan de pers. In eerste instantie dacht formateur René Mol pas na de meivakantie klaar te zijn met de formatie. "Maar, we hebben de thema's één voor één afgewerkt en we waren er al snel uit. Het tempo en de sfeer zaten er goed in." In hoofdlijnen is nu uitgezet wat deze nieuwe coalitie wil bereiken de komende vier jaar, maar pas bij de begroting worden deze hoofdlijnen omgezet in concrete stappen. Toch zijn er wel een aantal zaken die naar voren komen bij het lezen van het programma.

Duurzaamheid

Zo is één van de belangrijkste onderwerpen uit het coalitieprogramma Duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Zo geven de vier partijen onder andere aan verder te willen gaan met Futureproof Roosendaal. Er komt meer aandacht voor oplaadpunten voor elektrisch vervoer, elektrische deelauto's, toenemend gebruik van de (snel)fiets en slimme straatverlichting. Maar denk bijvoorbeeld ook aan gasloze woningen, extra waterbergingsmogelijkheden, etc.

Zorg

Daarnaast neemt ook Zorg een belangrijk deel in van het coalitieprogramma. Zo zijn bijvoorbeeld de thema's zorg, jeugdzorg en thuiszorg verdeeld over drie wethouders. "Zo zie je dat iedere partij zijn eigen accenten heeft gegeven aan het programma", vertelt formateur René Mol. In het gehele document komen geen cijfers voor en dat komt mede doordat de partijen de concrete invulling van dit programma willen gaan samenstellen met de raad én met burgers. "Sommige mensen noemen het abstract, maar het is juist heel open en duidelijk", stelt Robert Breedveld.

Verschillen

Natuurlijk waren er ook verschillen tussen de partijen, bevestigt Mol. "Die verschillen hebben we wel verder uitgediept om uit te zoeken of we er uiteindelijk hetzelfde over denken. Dat geeft mij als formateur voldoende vertrouwen in deze coalitie. Die punten zijn dus wel in detail besproken, maar staan niet opgeschreven in het stuk omdat we niet alles dicht willen timmeren." Toine Theunis vult hem aan: "Vier jaar geleden hadden we ook een open bestuursakkoord en dit akkoord is nog beter. Binnen één jaar kan er heel veel veranderen en dan moet je zorgen dat je een ploeg met mensen bij elkaar hebt die je vertrouwt. Als bijvoorbeeld het kabinet valt of als er andere veranderingen zijn, dan moet je een stabiel gemeentebestuur hebben dat elkaar vertrouwt en samen die veranderingen oppakt."

Sterk & Gezond

De vier partijen willen verder op zowel sociaal gebied als op economisch gebied sterk en gezond zijn. "De jeugd moet perspectief hebben op een goede toekomst en mensen moeten veilig zijn en zich veilig voelen", staat in het plan te lezen. De nieuwe coalitie wil verder zorgen voor voldoende werkgelegenheid voor zowel hoger als lager opgeleiden en er komt een actieplan om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verder te versterken.

Aantrekkelijk

Qua huisvesting zet het nieuwe college de komende vier jaar in op renovatie van bestaande bebouwing en minder op nieuwbouw. "Leegstaande panden zetten wij om naar woningen en in de binnenstad realiseren wij meer mogelijkheden voor wonen." Of er ooit weer in coffeeshop gaat komen in de gemeente Roosendaal is nog niet zeker. "Er worden in 6 tot 10 gemeenten experimenten uitgevoerd en onafhankelijk geëvalueerd. Wij wachten de uitkomsten van deze experimenten af voordat wij een standpunt innemen over het coffeeshopbeleid in Roosendaal."

'Verschillen hebben
we wel uitgediept'

Wethouders

Nu het coalitieprogramma rond is, zijn ook de nieuwe wethouders bekend. Cees Lok (VVD) en Toine Theunis (Roosendaalse Lijst) blijven aan als wethouder. Theunis krijgt versterking vanuit zijn partij met Inge Raaijmakers als nieuwe wethouder. Het CDA schuift René van Ginderen naar voren én namens GroenLinks zal Klaartje Koenraad plaatsnemen als wethouder in het college van burgemeester en wethouders. Zij gaan Roosendaal de komende vier jaar besturen. [l]