Eric van Deelen: 'Dankzij financiële middelen komt Roosendaalse Gedichten Route er ook' FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Eric van Deelen: 'Dankzij financiële middelen komt Roosendaalse Gedichten Route er ook' FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

'Poëzie is subjectief taalgebruik op zijn mooist'

ROOSENDAAL - Stadsdichter Eric van Deelen maakte zo'n 20 jaar geleden kennis met de poëzie. Tijdens een bijeenkomst in De Moriaan werd hem gevraagd die avonden voortaan te presenteren. Omdat hij daardoor ook de vergaderingen van de dichters van AquaREDT bijwoonde, was het maar een kleine stap om uiteindelijk ook schrijvend lid te worden.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX


In februari 2017 werd hij, als vierde op rij, tot stadsdichter van Roosendaal benoemd. Illustere voorgangers waren Anneke Lips, René Spruijt en Leo Lotterman. Zijn belangrijkste doelen zijn het toegankelijk maken van de poëzie en het creëren van een Roosendaalse Gedichten Route. "Nadat ik kennis gemaakt had met de poëzie, en door de presentatie meer betrokken raakte, prikkelden die poëzieavonden al snel om zelf ook te gaan schrijven. Eén van de leden van AquaREDT, dook, heeft me in die tijd een stevig zetje in de rug gegeven en gestimuleerd om mijn schrijfstijl te ontwikkelen". Van Deelen verwijst daarbij naar de worsteling, die ieder nieuw gedicht in zich meedraagt. "Overigens begin ik altijd met de afsluitende zin, omdat ik dan in ieder geval helder heb wat ik wil vertellen. En tot aan het moment van de voordracht blijft mijn gedicht zich vormen. Op het moment van de voordracht is mijn gedicht klaar", vat hij het ontstaan van zijn poëzie samen. "Maar een gedicht is voor mij ook 'levende materie'. De tijden veranderen en daardoor kan een gedicht wel eens worden aangepast. Daar ik heb ik geen enkele moeite mee, zolang de essentie ervan niet wordt aangetast".

Gedichten Route
"Wat bijna niemand buiten de dichterswereld weet is dat er veel talentvolle schrijvers in de stad zijn, die op niveau hun bijdragen aan de poëzie leveren. Momenteel zijn er 25 dichters betrokken bij de Roosendaalse Gedichten Route". En Van Deelen legt uit hoe dat werkt. "Op de website van de bibliotheek VANnU staan straks onder een button de opnames van de gedichten. Die kun je activeren met je telefoon als je op een, met een bordje aangegeven locatie bent gekomen. Het gedicht wordt dan voorgedragen door de schrijver zelf en bij de locatie of het gebouw waar dat gedicht over gaat". Van Deelen benadrukt wel dat dankzij de Stichting Roosendaal 750 dit idee ook daadwerkelijk uitgewerkt kon worden. "Dankzij de financiële middelen die zij ter beschikking hebben gesteld, komt die Gedichten Route er ook".


Benoeming
"De afgelopen jaren was de verkiezing van de nieuwe stadsdichter altijd de uitslag van een wedstrijd, waar dichters op grond van hun voordracht werden beoordeeld", duidt Van Deelen de kwetsbaarheid van die werkwijze. "Die formule bleek discutabel. Je hebt naast een winnaar ook altijd een verliezer, en dat doet afbreuk aan het uiteindelijke doel". Dat is de reden dat de stadsdichter zich samen met zijn voorgangers en voorgangster heeft verenigd in een commissie en straks een voordracht in de richting van de gemeente doen. "We betrekken bij die voordracht de Bibliotheek VANnU en rederijkerskamer De Witte Roos. Het grote voordeel is ook dat we mogelijke kandidaten op voorhand kunnen polsen of ze daadwerkelijk voorgedragen wensen te worden". [l]