Afbeelding
Foto: Roel de Haan

'Roosendaal wil voorbeeldfunctie blijven vervullen'

ROOSENDAAL - Roosendaal wil een voorbeeldfunctie blijven vervullen bij het aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat meldt wethouder Verbraak in reactie op vragen van Roosendaalse Lijst over het aantal mensen dat in het kader van de Participatiewet werkt bij de Gemeente Roosendaal.

DOOR ADDO SPRANGERS

"Het is belangrijk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief houden op een kansrijke toekomst" aldus Yvonne de Beer en Charl Goossens namens de fractie-Roosendaalse Lijst. "Participatie via een echte baan zorgt immers voor waardigheid en sociale cohesie. Het spreekt voor zich dat onze gemeente hierin zelf het goede voorbeeld geeft en dus ook zelf inspanningen verricht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen."[l]

Banenafspraak

Het tweetal verwijst daarbij naar de vanuit het Rijk gemaakte banenafspraak, waarin is vastgelegd dat de overheidssector - waar ook de Gemeente Roosendaal deel van uitmaakt - in totaal 25.000 banen extra creƫert. In zijn antwoorden op de door Roosendaalse Lijst gestelde vragen op de hiertoe door de Gemeente Roosendaal ontplooide activiteiten maakt wethouder Hans Verbraak (arbeidsmarkt en Economie) duidelijk niet bepaald te hebben stilgezeten.

'Participatie via echte baan zorgt voor sociale cohesie'

Zo zijn er in de afgelopen acht jaar in totaal veertien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst getreden bij de gemeentelijke organisatie. Daarnaast heeft de Gemeente Roosendaal in totaal 132 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de gelegenheid gesteld om werkervaring op te doen in de gemeentelijke organisatie. Van deze groep hebben ongeveer veertig personen inmiddels een reguliere betaalde baan elders. Verder hebben - in het kader van de banenafspraak - momenteel vier mensen een vaste aanstelling als ambtenaar bij de Gemeente Roosendaal. Bovendien hebben negen mensen een tijdelijke aanstelling als kantonnier bij de Gemeente Roosendaal.

Derde kwartaal

"Wij willen als gemeente een voorbeeldfunctie blijven vervullen bij het aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt", licht wethouder Hans Verbraak de inspanningen van de Gemeente Roosendaal toe. "Momenteel onderzoeken we daarom hoe wij structureel invulling kunnen geven aan de banenafspraak. Hierbij is het onze intentie om meer banen aan te bieden dan de wettelijke norm. ln het derde kwartaal van dit jaar verwacht ik hierover meer te kunnen melden."[l]