Nadia Alj en haar zes stagiaires zetten zich met volle overgave in voor Roem & Poen FOTO REMKO VERMUNT
Nadia Alj en haar zes stagiaires zetten zich met volle overgave in voor Roem & Poen FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermuntt

Roem & Poen wil rol vervullen voor heel Nederland

ROOSENDAAL - De resultaten liegen er niet om: 97 procent van de leerlingen die aangemeld worden bij Roem & Poen in het Kellebeek College in Roosendaal worden met succes geholpen. Projectleidster Nadia Alj is dan ook trots op het succes. "Maar ik ben ook trots op de stagiaires die dit ieder jaar weer mogelijk maken." Justin, Lotte, Bas, Alyssa, Jannes en Sabrina begeleiden dit jaar zo'n zestig leerlingen die vroegtijdig dreigen uit te vallen of die moeite hebben met hun studiekeuze.

DOOR REMKO VERMUNT

"Eigenlijk ben je op die leeftijd ook veel te jong om te weten wat je de rest van je leven wil doen", stelt Alyssa. Samen met haar vijf collega-stagiaires begeleid ze jongeren die niet goed weten wat ze in de toekomst willen doen. Per jaar worden er zo'n zestig leerlingen aangemeld bij het project; een verdubbeling van vier jaar geleden. De één kiest er zelf voor om door middel van dit traject uit te vinden wat hij of zij in de toekomst wil gaan doen, de ander wordt aangemeld door de leerplichtambtenaar, de school of door de gemeente. Vijf jaar geleden focuste Roem & Poen zich vooral op Roosendaal en Bergen op Zoom, maar dit jaar wordt ook de samenwerking gezocht met scholen en bedrijven in Breda. "Uiteindelijk willen we Roem & Poen door heel het land introduceren.Het is ook geen project meer, maar echt een onderdeel van ROC West-Brabant."

Aan de slag

Zodra een leerling is aangemeld, wordt de zogenaamde 'nieuwkenner' toebedeeld aan één van de zes stagiaires. "Vaak hebben we te maken met leeftijdsgenoten", vertelt Sabrina (19). "We proberen een band met hen op te bouwen, want ze moeten zich wel op hun gemak voelen. Zo kunnen we praten over shoppen, maar we bespreken natuurlijk ook serieuzere zaken." Aan de stagiaires is het de taak om uit te zoeken welke kwaliteiten een nieuwkenner heeft, welke ambities zij hebben en welke droombaan zij uiteindelijk nastreven. "We willen leerlingen weer laten dromen." Bas vult aan: "Ik werk ook mee aan een project in Rotterdam-Zuid en je ziet dat leerlingen daar meer gepusht worden om een richting te kiezen waarin veel werk te vinden is, zoals havengerelateerde banen of de bouw."

Gelukkig

Bij Roem & Poen wordt juist meer aandacht besteed aan het kiezen van een studie/baan die je gelukkig maakt. "Leerlingen die een studie volgen die eigenlijk niet bij hen past, zijn minder gemotiveerd en dreigen dus ook sneller uit te vallen", stelt Alyssa. Van de zes stagiaires zijn er slechts een paar die zelf zeker weten dat dit de kant is die zij later op willen. Eén van hen is Lotte. "Ik heb eerst een studie gevolgd tot pedagogisch medewerkster, maar uiteindelijk heb ik toch besloten om iets anders te gaan doen en nu zit ik echt op m'n plek. Ik begrijp dus heel goed hoe de nieuwkenners zich voelen." De twintigjarige Justin weet daarentegen juist nog niet wat hij straks wil gaan doen. Tijdens zijn stage helpt hij niet alleen de nieuwkenners, maar ook zichzelf. "Bij de begeleiding van onze nieuwkenners gaan we regelmatig op bedrijfsbezoek. Als iemand bijvoorbeeld kinderarts wil worden, dan regelen we dat zij een dag mee kunnen lopen. Zo komen we bij autogarages, basisscholen, kinderopvangcentra en ga zo maar door." De 19-jarige Jannes loopt vier dagen in de week stage bij Roem & Poen. "Daardoor heb ik wat extra werkzaamheden in vergelijking met de rest die allemaal twee dagen stagelopen. Zo mocht ik presentaties geven en werden we uitgenodigd door het Ministerie van Onderwijs. Dit brengt me echt op plekken waar ik nooit had gedacht te komen."

Samenwerking

Nieuw bij de stagiaires van dit jaar is dat er zowel MBO- als HBO-studenten deelnemen aan Roem & Poen. "Het is mooi om te zien dat de studenten kiezen voor verschillende aanpakken, maar de kracht zit hem juist in de samenwerking. De MBO-studenten zijn meer van de praktijk, terwijl de HBO-studenten meer theoretisch kijken naar het probleem", vertelt Nadia. In juni houdt het voor vijf van de zes studenten weer op, alleen Bas blijft nog wat langer omdat zijn stage later is begonnen. "Dan gaan we met een nieuwe groep aan de slag om zoveel mogelijk nieuwkenners te helpen." [l]