Ivo Kok (rechts) werd al eens snelschaakkampioen. Hij ontving toen de beker uit handen van RSG-voorzitter Ron Höfer.
Ivo Kok (rechts) werd al eens snelschaakkampioen. Hij ontving toen de beker uit handen van RSG-voorzitter Ron Höfer. Rob Verbeek

Ivo Kok heeft zomertitel voor het grijpen

ROOSENDAAL – Het zomerkampioenschap kan Ivo Kok nauwelijks meer ontgaan. Tijdens de zevende competitieronde behaalde hij op Arco Schumacher de zesde overwining. Hij heeft nu twee volle punten voorsprong op Ted van Eck, Nico Kloosterboer en Marvin Jacobs die weliswaar nog een partij moeten inhalen.

Het resterende programma voor de drie achtervolgers is echter zwaarder dan dat van de lijstaanvoerder. Ivo Kok speelt nog tegen Nico Kloosterboer en hekkensluiter Ron Höfer, terwijl de drie concurrenten het nog tegen elkaar moeten opnemen. Arco Schumacher bood overigens goed tegenstand aan Kok. Hij verdedigde goed en de met wit spelende Ivo Kok slaagde er niet in om het open te breken. In een vergevorderd stadium ging Schumacher echter toch in de fout. Hij gaf een pion cadeau en deze kleine fout was voor Ivo Kok voldoende om de partij naar zich toe te trekken. Ron Höfer speelde aanvallend tegen Ted van Eck. Hij verloor een stuk en dat werd door Ted van Eck afgestraft. Het treffen tussen Hans Ravestein en Christ de Veth stond in het kader van ontlopen van degradatie naar de B-groep. Na een verkeerd gekozen stukoffer van Christ de Veth bood Ravestein remise aan, maar zijn opponent accepteerde het niet. Er resteerde voor beide schakers weinig tijd en hier ging De Veth het beste mee om.

B-groep
In de B-groep had lijstaanvoerder Ben Cartens weinig problemen met hekkensluiter Jan den Hertog. Ook Patrick Heijnen, die aast op terugkeer naar het hoogste niveau, gunde Pierre Bol geen schijn van kans. Pieter de Nijs is gebrand om in de B-groep kampioen te worden. Hij had het echter tegen Rob Verbeek nooit eerder zo moeilijk. Een venijnige aanval leverde hem weliswaar winst van een pion op. Later besloot Verbeek om een paard te ruilen tegen een pion omdat hij hierdoor een veel betere stelling kreeg. Het kostte Pieter de Nijs veel denkwerk om tegen de ijzersterkte stelling van Verbeek het voordeel van een paard in een vlotte winst om te zetten. Hij wilde kost wat kost geen remise aanbieden om zijn titelkansen te behouden. Er restte niets anders dan te kiezen voor de afruiloptie zodat hij tijdens het eindspel alsnog het paard-voordeel kon uitbuiten.

Uitslagen
A-groep:

Ivo Kok-Arco Schumacher 1-0, Ron Höfer-Ted van Eck 0-1, Hans Ravestein-Christ de Veth 0-1.
Stand: 1. Ivo Kok 7-6, 2. Ted van Eck 6-4, 3. Nico Kloosterboer 6-4, 4. Marvin Jacobs 6-4, 5. Marc Naalden 5-2½, 6. Frank Rockx 5-2½, 7. Arco Schumacher 7-2½, 8. Christ de Veth 6-2, 9. Hans Ravestein 7-2, 10. Ron Höfer 5-½.
B-groep:
Pieter de Nijs-Rob Verbeek 1-0, Jan den Hertog-Ben Cartens 0-1, Pierre Bol-Patrick Heijnen 0-1.
Stand: 1. Ben Cartens 5-5, 2. Pieter de Nijs 6-5, 3. Patrick Heijnen 6-4, 4. Bart van Oosterhout 6-3, 5. Pierre Bol 7-3, 6. Joey Wattimena 5-2, 7. Frans Jonkers 5-2, 8. Rob Verbeek 6-2, 9. Jan den Hertog 6-0. [l]

Ivo Kok (rechts) werd al eens snelschaakkampioen. Hij ontving toen de beker uit handen van RSG-voorzitter Ron Höfer