Mirjam Verburg - de Bruijn en Sjef en Ingrid de Bruijn met het affiche van de expositie. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Mirjam Verburg - de Bruijn en Sjef en Ingrid de Bruijn met het affiche van de expositie. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Gebroeders De Bruijn exposeren in Tongerlohuys

ROOSENDAAL – In het kader van Roosendaal 750 is de geschiedenis van de stad al op tal van manieren belicht. Eén uitzonderlijk initiatief dat daarbij zeker niet mocht ontbreken is de artistieke kant. Familieleden van Leo, Toine en Sjef de Bruijn hebben op persoonlijke titel een tentoonstelling ingericht die de werken van drie gebroeders weer samenbrengt.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Grote animator van dit initiatief is Sjef de Bruijn, de kleinzoon en naamgenoot van zijn opa. Hij liep al een aantal jaren met het idee rond om alle kunstwerken van de familie samen te brengen en daar omheen een expositie te creëren. Vanaf het begin was het hem duidelijk dat zo'n project nooit door een persoon getrokken kon worden. Vandaar dat er samen met een aantal familieleden een Expocommissie in het leven werd geroepen.

De werkgroep

"Het idee om te komen tot het samenbrengen van alle kunststukken van de Drie Gebroeders, vroeg om intensieve samenwerking en een goed gecoördineerde taakverdeling", duidt Ingrid de Bruijn de gevolgen van het idee van haar man. "Alles doen we in eigen beheer, de samenstelling van de tentoonstelling, het schoonmaken van de stukken, het fotograferen voor het boekje, de stamboom en de publiciteit". Het enthousiasme van de werkgroep was voor Janine Vester van het Tongerlohuys de beste motivatie om die tentoonstelling in het museum in te richten. "In combinatie met Roosendaal 750 zou dat ook het nodige publiek kunnen trekken", zegt Ingrid daarover.

De kunstenaars

"Leo en Toine de Bruijn waren architecten en hadden vanaf 1936 in Roosendaal Bouwbureau De Bruijn. Leo was veelzijdig begaafd op het gebied van architectuur, schilderen en beeldhouwkunst, terwijl Toine een opleiding had gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Mijn opa Sjef kreeg vermoedelijk zijn opleiding aan de teken- en schilderschool in Breda", vertelt de initiatiefnemer over de drie hoofdrolspelers van deze Expositie. "Opa schilderde op deksels van sigarenkistjes, en later maakte hij decors voor de schouwburg en reclameborden rond het voetbalveld van Sjef Boonen".

De tentoonstelling

Mirjam Verburg vertelt over de samenstelling van de tentoonstelling: "Er zullen zo'n 50 werken worden getoond. Schilderijen, pentekeningen en houtsnijwerken. Maar ook het schildersmateriaal dat ze gebruikten zal in vitrines te zien zijn". Voor de echte Roosendalers zal het een verzameling van herkenbare mensen en locaties zijn. En dat gaat er zeker en vast voor zorgen dat familie en bezoekers oude herinneringen gaan ophalen en op die manier het artistieke leven van de Drie Gebroeders De Bruijn nieuw leven inblazen. "Want hun diversiteit in techniek, aanpak en levensstijl betreft zijn zeer herkenbaar in de geselecteerde kunstwerken. We zijn trots dat we het kunnen laten zien en dan nog wel in het Roosendaalse Tongerlohuys museum", vult Sjef aan.

Uitzonderlijk

"De tentoonstelling kan in de periode van 8 tot en met 17 juni dagelijks bezichtigd worden tussen 13.30 en 17.00 uur. Het bijzondere is ook dat er iedere dag familieleden aanwezig zijn om het verhaal van de familie te vertellen en de bezoekers rond te leiden", benadrukt de super trotse initiatiefnemer nog maar eens. "Maar het zal duidelijk zijn dat we dit voor elkaar hebben gekregen door als een hecht team van familieleden er de schouders onder te zetten", besluit Sjef de Bruijn. En hij benadrukt dat de werkgroep alles in eigen beheer heeft gedaan maar dat er ook dankbaar gebruik is gemaakt van de professionele hulp van kunstenaar Frank Roks bij het ontwerpen van de poster en flyers. De beste motivatie om de tentoonstelling te komen bezoeken komt uit de mond van de initiatiefnemer zelf: "Wat je deelt vermenigvuldigt zich, want Roosendaal is van ons allemaal". [l]