De terrassen zaten goed vol tijdens het smartlappenfestival
De terrassen zaten goed vol tijdens het smartlappenfestival Foto: René Bruijnincx

Smartlappenfestival is feest van herkenning

ROOSENDAAL – Ooit werd tijdens een carnavalesk smartlappenfestival in Grand Café Chagall het idee geboren om iets dergelijks op de Markt te organiseren. Patrick van Oosterbos, voorzitter van de Horeca Ondernemers Oude Markt, informeerde zijn aangesloten collega's en vanaf 1999 staat het evenement 'als een huis'.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

De ondernemers ondersteunden het voorstel en legden de organisatie en presentatie bij Ton Jooren neer, omdat hij ook al de carnavalsversie presenteerde. Afgelopen donderdag beleefde het Smartlappenfestival zijn 19e editie en was het weer een drukte van belang.

Organisatie

Organisator en presentator Ton Jooren is helder in de samenwerking tussen de verenigde horecabedrijven en hemzelf. "Op basis van wederzijds vertrouwen kunnen we dit al zo lang organiseren. Het succes zit hem vooral in de 'Ons kent Ons'-factor, en net als met carnaval ontmoeten mensen elkaar in een reünieachtige sfeer". Patrick van Oosterbos vult Jooren aan: "Vanaf het begin was het duidelijk dat het festival op de Markt iets heel anders moest worden dan de binnen versie". Hij benoemt daarbij de invloed die de artiesten hebben doordat ze hun eigen kennissenkring en fanclub meebrengen. "Belangrijkste basis om dit te kunnen organiseren is de maandelijkse contributie die we als horeca betalen. Met die gelden organiseren we allerlei evenementen, waarvan het Smartlappenfestival er een is".

Artiesten

Was Frank van Etten de grote naam die het publiek dit jaar naar de Markt moest lokken, ook de andere artiesten kregen alle aandacht van het meezingende publiek. Eén van de Roosendaalse artiesten was Glenn Danen. Onder zijn artiestennaam Glenn heeft hij de afgelopen jaren zijn plaats in het genre van het levenslied verworven. "Ik treed hier nu voor de 3e keer op, en ontmoet telkens heel veel kennissen en mensen die van mijn liedjes genieten. Uiteindelijk hoop ik ooit de status van beroepsartiest te bereiken, maar ik ben dik tevreden met de optredens die ik in den lande geef". Plankenkoorts kent Glenn niet, maar gezonde spanning vindt hij een uitstekende motivatie om te presteren. En Glenn wilde ook nog wel kwijt dat hij hard aan zijn nieuwe single werkt en dat deze medio juli gaat verschijnen. Over de titel van het lied en de compositie zelf wilde hij nog niet zoveel kwijt. Logisch, want zijn fans kwamen vooral voor zijn huidige bekende repertoir.

Liefhebbers

Eén van de liefhebbers die inmiddels al 10 jaar bij het Smartlappenfestival aanwezig is, is Anita Broeren. "Bij ons in de loods, we hebben een transportbedrijf, organiseren we jaarlijks voor de Roparun ook een smartlappenfestival. Daar komen zo'n 350 mensen op af en Ton Jooren presenteert dat. De volledige opbrengst gaat naar het goede doel. Daardoor kennen we heel veel mensen die we vandaag hier ook weer op de Markt zien". Anita geeft aan dat het genre ervoor zorgt dat er echt gedanst en meegezongen wordt. "Maar de mensen komen vooral voor de gezelligheid en omdat het Festival een goede reden is om samen weer eens op pad te gaan". Voorkeur voor een artiest heeft ze niet, maar ze geniet wel van de bekende en minder bekende namen op het affiche. Dit is een feest dat we nog jaren kunnen en willen blijven vieren", besluit ze enthousiast.

Sfeer

En net als in het verleden waren de terrassen tot de laatste plaats bezet. Voor het podium werd gedanst en de echte liefhebbers zongen de meeste liedjes woord-voor-woord mee. Ondanks de opkomende bewolking wat later in de middag, werd de pret niet bedorven. Artiesten, publiek en de Horeca van de Oude Markt, vermaakten zich uitstekend bij deze 19e editie. Het jubileum in 2019 zal er ongetwijfeld gaan komen. Daar twijfelde donderdagmiddag in ieder geval niemand aan. [l]

Er werd door het publiek goed meegezongen met de bekende nummers FOTO'S RENÉ BRUIJNINCX