Vrijwilligers van het WerkAtelier zijn enthousiast over de nieuwe projecten    FOTO ELLES JANSEN
Vrijwilligers van het WerkAtelier zijn enthousiast over de nieuwe projecten FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Het WerkAtelier breidt uit en gaat verhuizen

ROOSENDAAL – In wijkhuis de Wieken werd vorig jaar het WerkAtelier geopend. Een gezellig ingerichte huiskamer waar Conny van Overveld en Annette Verburgt bewoners uit de Kroeven en Langdonk trachtten uit hun sociale isolement te halen. Dit doen ze door mensen met elkaar in verbinding te brengen en dit project is nu al succesvol te noemen. Reden om te verhuizen naar een ruimte waar alle nieuwe initiatieven verder uitgebreid kunnen worden. Vanaf nu is het WerkAtelier gevestigd in Lindenburg 87. Op 29 mei is de officiële opening.

DOOR ELLES JANSEN

"Het is zo leuk om al deze enthousiaste bewoners bezig te zien met hun project voor onze doelgroep uit de wijk", vertellen Conny en Annette.

Activiteiten
Wat valt er allemaal te beleven in het WerkAtelier? Loes (75) vond dat er iets gedaan mocht worden voor alleenstaanden. "Het leek me gezellig om samen te eten. Een lekkere verse gezonde maaltijd. We hebben een cateraar gevonden die gespecialiseerd is in vers bereidde maaltijden gericht op oudere mensen. We kunnen uit drie hoofdgerechten kiezen, met soep vooraf voor rond de vijf euro." De eetclub biedt dagelijks plaats aan 15 personen, opgeven kan via het WerkAtelier. Leny (75) is drager van het BAHA implantaat. Dit is een apparaat voor slechthorenden. "We kunnen niet in grote ruimtes de gezelligheid opzoeken, dan horen we niks." Daarom heeft ze eenmaal per maand een praatgroepje "Wa zeede gij" opgericht waaraan zo'n vijf BAHA-dragers deelnemen. "Als het er meer worden, dan zullen we uitbreiden naar tweewekelijks of wekelijks", lacht ze.

80plus
Dina (92) woont nog zelfstandig en is redelijk gezond. "Niet iedereen die oud is woont in een serviceflat of verzorgingstehuis. We hebben niemand van onze eigen generatie om mee te praten, herinneringen op te halen aan de oorlog. Er is een generatiekloof met de pas gepensioneerden." Dina schreef een brief en nu is de 80plus club opgericht. Iedere woensdag van 14.00 – 16.00 uur. "we hebben al 8 leden", vertelt ze tevreden.

Nooit te oud om te leren
Er worden ook workshops gegeven. Hans (48 en rolstoelafhankelijk) is verbonden aan het werkatelier als ondersteuner op ICT-gebied. Hij gaat na de zomer een cursus geven aan mensen vanaf 55 jaar over het gebruik van een tablet. Mirjam (50) en Hannie (63) geven workshops bloemschikken en krijgen vaak bloemen van de bloemist op de Kroeven. Daarnaast verzorgt Hannie samen met Trudie (55) een haak- en breiworkshop. Ze maken niet alleen shawls, sokken en truien maar ook hele leuke knuffels. Een ander initiatief van Hannie, Mirjam en Trudie is de oprichting van een herstel- en kledingreparatie atelier. Dit vindt (gratis) onderdak in het pand van Stichting Multicreatief aan de Kroevenlaan en is dagelijks geopend. "We genieten ervan om samen bezig te zijn en onze diensten aan te kunnen bieden, het geeft ons een zinvol gevoel", aldus Hannie die al vanaf het begin betrokken is bij het WerkAtelier.

Klankbordgroep
Het WerkAtelier wordt bijgestaan door een klankbordgroep, bestaande uit Wim (72) en Frank (57), beiden inwoners van Langdonk. "Wij kijken kritisch naar alle projecten en checken of dit niet in een ander domein al is ontwikkeld. We kijken wat anders kan en wat toegevoegde waarde heeft. Dit alles met als doel aan het eind van het project een goed advies uit te kunnen brengen aan gemeente en betrokken organisaties. Conny en Annette zijn blij met de inbreng van de klankbordgroep. "Het houdt ons scherp". Zo is er nog een nieuw initiatief voorgesteld wat opgepakt zal worden door Robbie (59). "Ik ga een klusjes/boodschappendienst helpen opzetten waarbij we in de wijk tegen kleine vergoeding, kleine klusjes kunnen doen." Een ander nieuw project is een dienstverlening voor Poolse immigranten door hen de weg te wijzen naar de juiste hulpverlening omdat zij door de taalbarrière geïsoleerd raken.

Bent u ook geroerd door deze initiatieven? Kom meedoen bij het WerkAtelier – Lindenburg 87 – telefoon: 0641263640 [l]