Ophef over vergunning nieuwe afvalinstallatie

ROOSENDAAL – De Roosendaalse politiek heeft wethouder Toine Theunis van Ruimtelijke Ordening om opheldering gevraagd over de verleende vergunning voor de bouw van een nieuwe afvalinstallatie op het terrein van vuilverwerkingsbedrijf SUEZ. Die wordt gebruikt voor de pyrolyse van afvalstoffen. Dat is een thermisch proces waarbij grondstoffen (onder meer rubber en kunststof) worden ontleed door gebruik te maken van verhitting.

DOOR MONIQUE JANSEN

De provincie Noord-Brabant heeft hiervoor een vergunning verleend. De komst van de proefinstallatie ligt gevoelig. Naast de fabriek van SUEZ komt ook een biomineralenfabriek waarbij varkensmest wordt verwerkt tot mestkorrels. Dit initiatief stuit in de buurt op veel bezwaren. Op dit moment loopt er nog een rechtszaak tegen de komst van deze fabriek.

Verbazing

De vergunning voor de installatie voor pyrolyse zorgde dan ook voor verbazing. De Werkgroep Biomineralen heeft verrast gereageerd en vraagt zich af waarom de gemeenteraad niet door het college is geïnformeerd. Acht partijen hebben inmiddels om opheldering gevraagd. GroenLinks, VLP, ChristenUnie, SP, D66, PvdA, de Nieuwe Democraten en het CDA vragen zich af wat er nu precies voor installatie wordt gebouwd. Ook willen zij weten of zij de pyrolyse van afvalstoffen consequenties oplevert voor de volksgezondheid en woongenot van omwonenden.

Gebeurtenissen

Daarnaast zijn de partijen niet blij dat zij niet actief zijn geïnformeerd over deze ontwikkeling. Daarbij staan de gebeurtenissen rondom de vergunningverlening voor de mestfabriek nog vers in hun geheugen. Bijna de gehele gemeenteraad wilde vorig jaar dat het college geen vergunning zou verlenen, maar dit gebeurde uiteindelijk toch. Het college kon ook niet anders, omdat de gemeenteraad in 2015 wel akkoord ging met het bestemmingsplan. Dat maakte de komst van de biomineralenfabriek mogelijk. De acht partijen vragen zich af waarom er geen nieuwe omgevingsvergunning moet worden aangevraagd voor de nieuwe installatie: "Het betreft immers een geheel andere activiteit." De provincie heeft de vergunning verleend voor zes maanden. Mogelijk kan die daarna automatisch worden verlengd. GroenLinks, VLP, ChristenUnie, SP, D66, PvdA, de Nieuwe Democraten en het CDA willen weten of dit klopt. Tot slot zijn ze benieuwd naar de rol die het college, de gemeenteraad en de omwonenden van SUEZ tot nu toe hebben gehad in dit proces.[l]