De voorstelling over Aladdin en zijn aapje Abu (Kaylee de Rijk) belooft een magisch sprookje te worden FOTO STICHTING JONG! THEATER
De voorstelling over Aladdin en zijn aapje Abu (Kaylee de Rijk) belooft een magisch sprookje te worden FOTO STICHTING JONG! THEATER Foto:

JONG! Theater brengt sprookje van 1001-nacht

ROOSENDAAL - Veel kleur, energie, vrolijkheid en toffe muziek. Dat is wat je kan verwachten als je een bezoekje brengt aan de voorstelling Aladdin van Stichting JONG! Theater. Voor de zevende keer op rij komt het Roosendaalse amateurtoneelgezelschap met een musical voor het hele gezin. "Maar dit jaar doen we dat voor het eerst in de grote zaal", vertelt productieleider Sander Nijssen (27).

DOOR REMKO VERMUNT

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de Disneyklassieker die van 15 juni tot en met 23 juni te zien is in theater De Kring in Roosendaal. "Het proces begint voor ons met het samenstellen van de groep", vertelt Nijssen. Spelers van voorgaande jaren krijgen de kans om mee te doen, maar ook nieuwe spelers kunnen zich aanmelden. "Uiteindelijk hebben we een cast samengesteld van 33 spelers, waarvan tien nieuwe spelers maar ook twee spelers die al zeven voorstellingen meedraaien." Uniek bij JONG! Theater is dat de voorstelling pas geschreven wordt, nadat alle spelers bekend zijn. "We schrijven het stuk dus echt op de spelers, zo creëren we voor iedereen een rol. Dat werkt al zeven jaar goed."

Aladdin

Twee jaar geleden bracht JONG! Theater de musical Dracula. "Dat was heel tof, maar we hoorden uit de reacties wel dat het eigenlijk te donker en te duister was", vertelt Nijssen. Daarom werd vorig jaar gekozen voor het luchtigere verhaal van Peter Pan en met de musical Aladdin wil Nijssen die lijn doortrekken. Het sprookje van Aladdin gaat over een arme straatjongen die droomt van een leven in het paleis. Hij wordt vergezeld door het aapje Abu en de magische Geest uit de wonderlamp. Aladdin is verliefd op de beeldschone Yasmine die juist droomt van een leven buiten het paleis. "Het is een sprookjesachtig avontuur door het land van duizend-en-één-nacht."

Fysieke rol

De rol van Abu wordt opgepakt door de vijftienjarige Kaylee de Rijk. "Het is een heel fysieke rol", legt de jonge speelster uit. "Ik ben echt verkleed als aap, ik loop op handen en voeten en ik maak alleen geluiden." Vorig jaar speelde Kaylee nog Peter Pan in de gelijknamige voorstelling. "Dat was al heel erg beweeglijk, maar dit gaat nog een stapje verder. Ik kan vooraf niet te veel dollen, want dan ben ik al moe voor ik het podium op moet." Het aapje is dan ook bijna heel de voorstelling te zien op het podium. Gelukkig kan Kaylee haar rol afwisselen met een rol in het ensemble. "We zijn vorig jaar begonnen met het werken in twee bezettingen. We hebben zoveel goede spelers, dat je iedereen een grote rol zou willen geven. Dat gaat niet, maar we kunnen de spelers wel laten wisselen", legt Nijssen uit. Zo speelt Kaylee de ene dag haar rol als Abu en de andere dag maakt ze onderdeel uit van het grotere ensemble.

Op de bühne

Zo'n grote groep is handig op een groot podium, want voor het eerst in de zeven jaar dat stichting JONG! voorstellingen opvoert in De Kring, staan ze in de Grote Zaal. "We zijn gewoon te groot geworden", legt Nijssen uit. "We hebben een cast van 33 man, maar er werken ook veel mensen mee achter de schermen dus uiteindelijk sta je met vijftig man op en rond de bühne." Dat werd te veel voor de kleine zaal. Voordeel van de grote zaal is dat je meer mogelijkheden hebt. "Zo hebben we voor het eerst in zeven jaar echt gewerkt met een decorbouwer. Je moet alles vertalen naar het grote podium, van kleding tot decor." Hoewel de grote zaal beschikt over een orkestbak is er wel voor gekozen om de band, net als in de kleine zaal, op het podium te laten spelen. "De muziek maakt echt onderdeel uit van de musical", vertelt Nijssen.

Muzikaal geheel

Verantwoordelijk voor die muziek is de 23-jarige Jasper van Overveld. Voor de vierde keer op rij is hij samen met de muzikanten aan de slag gegaan om de voorstelling muzikaal in te kleuren. "Normaal ben ik niet zo van de geijkte musicals, maar dit is een hele toffe voorstelling", vertelt Van Overveld. "Je probeert toch ieder jaar weer iets nieuws te doen en de voorstelling Aladdin kent best wel wat jazz-invloeden. Daarnaast heb je natuurlijk het Arabische-gedeelte dus daar hebben we wel iets leuks mee kunnen doen." Nijsen vult hem aan: "Ik durf te garanderen dat je neuriënd naar huis gaat." [l]

Kaarten voor de musical kosten vijftien euro en zijn te verkrijgen via www.dekringroosendaal.nl