Amnesty international Schrijfactie

ROOSENDAAL - Op 14 maart 2018 nam een onbekende schutter de auto van de Braziliaanse activiste en politica Marielle Franco onder vuur. Zij en haar chauffeur werden doodgeschoten. Ruim twee maanden na haar moord is het nog niet bekend wie haar vermoordde en waarom.

Marielle Franco zat sinds 206 in de gemeenteraad van Rio de Janeiro. Ze stond bekend als een vrouwenrechten- en LHTB-activiste. Ze sprak zich ook uit over het gewelddadige optreden van de politie in de sloppenwijken. Haar dood leidde tot massale protestdemonstraties in meerdere Braziliaanse steden. Volgens de media moet de schutter een professional zijn geweest. Ook blijkt dat vijf bewakingscamera’s op de plaats van de moord een dag eerder waren uitgeschakeld. Beelden van omringende camera’s laten zien dat iemand Franco achtervolgde. Dit duidt erop dat het gaat om moord met voorbedachten rade. Als de autoriteiten er niet in slagen de schuldigen te berechten, is dat een signaal dat mensenrechtenverdedigers ongestraft vermoord kunnen worden. Brazilië is voor mensenrechtenactivisten een van de meest dodelijke landen. In 2017 werden er ten minste 58 van hen vermoord.

Schrijfactie
Schrijf vóór 1 augustus een brief aan de autoriteiten van Brazilië. Roep hen op grondig onderzoek te doen naar de moord op Marielle Franco en de verantwoordelijken te vervolgen, een Engelse brief naar de Minister of Justice, Exmo. Sr. Torquatto Jardim. Esplanada dos Ministérios, Palácio da Justiçia, Bloco T, Edificio sede, Cep: 70064-900, Brazilië, een Nederlandse brief naar de Ambassade van de Federale Republiek Brazilië, H.E. mevrouw Regina Maria Cordeiro Dunlop, Mauritskade 19, 2514 HD Den Haag. U kunt ook een voorbeeldbrief opvragen bij Addie Merkx, Fatimalaan 25. 4702 GP Roosendaal, tel. 0165 391488, e-mail merkx082.1@kpnmail.nl Indien u zich aanmeldt als lid van de schrijfgroep van Amnesty ontvangt u iedere maand automatisch een voorbeeldbrief. Meer informatie vindt u op: www.amnestyroosendaal.nl[l]