Koenraad: 'Voor mensen die minder mobiel zijn een uitkomst' FOTO ELLES JANSEN
Koenraad: 'Voor mensen die minder mobiel zijn een uitkomst' FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Reizende milieustraat slaat aan

ROOSENDAAL - De door bewoners van Reginadonk opgezette 'reizende milieustraat' is zeer positief en verdient navolging. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Klaar Koenraad (duurzaamheid en milieu) op door de fractie Roosendaalse Lijst gestelde vragen over het fenomeen.

DOOR ADDO SPRANGERS

De Roosendaalse Lijst is bijzonder gecharmeerd van het bewonersinitiatief. "Het kan mede een oplossing bieden voor de hoeveelheid rommel en zwerfvuil in de wijk en verpaupering van de wijk", stellen Cor Gabriƫls en Eric de Regt namens de fractie. "Ook voor mensen die niet mobiel zijn kan een dergelijk initiatief een uitkomst zijn om van 'groot afval' af te geraken. Een mooi initiatief dat navolging verdient."

Oplossing

Via een brief aan burgemeester en wethouders informeerde het tweetal naar de bevindingen van het college. Die zijn positief, zo maakt wethouder Klaar Koenraad namens het college duidelijk. Zij meent dat het bewonersinitiatief mede een oplossing bieden voor het grof afval dat in de wijken wordt gedumpt. "Zeker voor mensen die minder mobiel zijn is dit een uitkomst", aldus de wethouder. "Ook is dit sociaal gezien zeer positief omdat bewoners samenwerken en elkaar helpen."

Actieve rol

Ze wijst op de actieve rol die de Gemeente Roosendaal speelt. "De reizende milieustraat is een gezamenlijk initiatief van woningcorporatie Alwel en de Gemeente Roosendaal. Om deze bewonersinitiatieven te stimuleren is het principe van de reizende milieustraat op 27 maart 2018 gepresenteerd aan een groep betrokken inwoners uit de diverse wijken. De gemeente ondersteunt en faciliteert."

In gesprek

Volgens Koenraad is de Gemeente Roosendaal zeker bereid dergelijke initiatieven ook in andere wijken te stimuleren en te ondersteunen. Wel moeten daarbij alle uitvoerende taken worden uitgevoerd door de bewoners als zijnde burgerparticipatie. "De gemeente is alleen faciliterend en regelt de benodigde containers. Binnenkort komt er een korte animatie waarmee op social media nog meer bekendheid wordt gegeven aan de reizende milieustraat."

Afvaldump

Alwel en de Gemeente Roosendaal delen de kosten. Het deel dat door de gemeente wordt bekostigd komt uit de inkomsten van de afvalstoffenheffing. Koenraad is van mening dat de reizende milieustraat beslist een rol spelen bij het oplossen van de toenemende problemen rond zwerfafval en afvaldump in de gemeente. "Een deel van de dumpingen van grof huishoudelijk afval komt doordat mensen hun spullen niet naar de milieustraat kunnen brengen", zegt wethouder Koenraad.[l]