Bronzen beeld gematineerd met koperoxide
Bronzen beeld gematineerd met koperoxide Foto:

Wereldwinkel Roosendaal verkoopt Fairtrade

ROOSENDAAL - De wereldwinkels in Nederland verkopen voornamelijk fairtrade producten. Zo'n 70 tot 80% van de artikelen zijn fairtrade. Daarnaast verkoopt de Wereldwinkel Roosendaal ook artikelen met een ideëel doel, zoals Doppers, de populaire drinkflessen. (Dopper besteedt 10% van haar omzet voor het slaan van waterputten in de Derde Wereld. De Wereldwinkel verkoopt ook (kinder)boeken, die over de Derde Wereld gaan.

Maar terug naar fairtrade. Fairtrade betekent eerlijke handel en producten moeten aan heel veel eisen voldoen om fairtrade genoemd te mogen worden. Samengevat zijn deze eisen: eerlijke prijs, langdurige contracten, respect voor mens, dier en milieu, ondersteuning van de producent-organisaties en transparantie in de handelsketen. Op heel veel plaatsen kunnen tegenwoordig fairtrade producten gekocht worden. Met name op het gebied van "food" kan men in veel supermarkten, net als in de Wereldwinkel Roosendaal terecht: koffie, thee, rietsuiker, noedels, cacao en nog veel meer. Dat is heel goed, dat dat kan, want het komt allemaal ten goede aan de boeren in de derde wereld.

Kunstniverheidsproducten
Voor fairtrade kunstnijverheidsproducten kun je heel goed bij de wereldwinkel terecht. Dat heeft te maken met één van de eisen, die worden gesteld aan fairtrade, namelijk een langdurig contract met de producenten. De importeurs spreken met de producenten af, dat zij gedurende lange tijd de producten afnemen. De importeurs overleggen met de producenten welke producten moeten worden geleverd, hoewel de producenten altijd hun artistieke vrijheid houden. De World Fairtrade Organisation (WFTO) controleert dit en geeft een certificaat af.

Bronzen beeldjes
Een groep beeldhouwers van Ali Nikiema en Yacouba Guira uit Burkina Faso maken beeldjes voor de wereldwinkels. Het zijn prachtige bronzen beeldjes, die gematineerd zijn met koperoxide. In Burkina Faso is bronsgieten een traditioneel en belangrijk ambacht. De techniek wordt "cire perdue" genoemd (Burkina Faso was een Franse kolonie), letterlijk vertaald "verloren was". Van was worden beeldjes geboetseerd en vervolgens met klei bedekt. Dan wordt het geheel gebakken, waardoor de was smelt en de klei hard wordt en er dus een vorm van het beeldje overblijft. Vervolgens wordt het brons in de vorm gegoten en na afkoeling bestreken met koperoxide. Als u een blijvend, mooi en origineel cadeau wilt geven, kom dan naar de Wereldwinkel Roosendaal en dan kunt u gelijk onze koffie of thee aanschaffen en proeven. [l]