Zorgen over oprukkende Japanse duizendknoop

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Lijst maakt zich zorgen over de komst van de Japanse duizendknoop. Deze exotische plantensoort verdrukt het inheemse groen. De duizendknoop rukt ook op, doordat hij groeit via wortelstokken. De groeikracht is zo sterk dat er scheuren en spleten kunnen ontstaan in steen en beton.

DOOR MONIQUE JANSEN


Daardoor raken gebouwen, wegen en dijken ernstig beschadigd. De plant groeit zelfs door funderingen in gebouwen. De houtachtige wortelstokken kunnen metersdiep reiken. Het bestrijden van de Japanse duizendknoop is lastig. Een enkele maaien en het weghalen van de plant met wortel is dan ook geen duurzame oplossing.


Beleid

Raadsleden Peter Raijmaekers en Marco Schillemans willen van wethouder Inge Raaijmakers van Openbare Ruimte weten of zij bekend is met deze problematiek. De twee zijn benieuwd of de Japanse duizendknoop al is gesignaleerd in de gemeente Roosendaal: "Zoja, wat is het beleid hierin? En wat is er gedaan om de plant te bestrijden en wat zijn de resultaten?" Mocht de exotische plant nog niet zijn gesignaleerd, dan vraagt de Roosendaalse Lijst de wethouder om beleid te ontwikkelen om te voorkomen dat de duizendknoop kans krijgt zich in de gemeente te verspreiden. De duizendknoop is te herkennen aan de holle stengels met rode vlekken en kan drie meter hoog worden.[l]