'Stel monumenten open tijdens Monumentenweekend'

ROOSENDAAL - Stichting Open Monumentenweekend Roosendaal (OMD) roept eigenaren van monumenten op om deel te nemen aan het Open Monumentenweekend op 8 en 9 september. Het thema is dit jaar 'In Europa' en dat sluit goed aan bij de gemeente Roosendaal. Zo was het Roosendaalse treinstation vroeger een belangrijke internationale stopplek voor treinen naar België en Frankrijk.

DOOR MONIQUE JANSEN

Europa betekent een grote diversiteit aan gebouwen die tijdens de Open Monumentendag worden opengesteld voor het publiek – van stadhuizen, handelsgebouwen, landgoederen en buitenplaatsen tot kerken, forten, scheepsbouwwerken en waterwerken, zoals poldermolens en gemalen. Europa vormt een kleurrijke lappendeken van volkeren, landen, talen en religies en is uniek in haar diversiteit. Tegelijkertijd is er ontzettend veel gemeenschappelijks in het erfgoed. De Open Monumentendag is als onderdeel van de European Heritage Days zelf een Europees evenement.

Zwaartepunt

In Roosendaal ligt het zwaartepunt op zaterdag 8 september. De meeste monumenten zijn dan toegankelijk en er worden diverse activiteiten georganiseerd. Op de vrijdag voorafgaand bezoeken schoolklassen enkele locaties. In Roosendaal doen onder meer het Emile van Loonhuis, het Tongerlohuys, het raadhuis en verschillende kerken mee. Particuliere monumenten die aanhaken, zijn de watertoren, de Van Luijkxbank en Landgoed Wouwse Plantage. De stichting werkt nog aan het volledige programma. In juli wordt bekend welke locaties dit jaar allemaal deelnemen.

Promoten

Stichting Open Monumentenweekend Roosendaal vindt het belangrijk om de historische Roosendaalse gebouwen onder de aandacht te brengen: "Het in de belangstelling brengen (en houden) van ons erfgoed staat garant voor behoud ervan." Wie één of twee dagen wil deelnemen met een monument kan zich aanmelden via omdroosendaal@outlook.com.

Daarnaast worden ook nog vrijwilligers gezocht. Wie wil helpen tijdens het weekend kan zich ook via het speciale mailadres aanmelden. De stichting zoekt onder meer toezichthouders voor opengestelde panden en vrijwilligers die rondleidingen willen verzorgen.[l]