Leo Breugelmans wachtte een Balinees feest bij zijn afscheid. FOTO DE WINGERD
Leo Breugelmans wachtte een Balinees feest bij zijn afscheid. FOTO DE WINGERD Foto: Basisschool de Wingerd

Meneer Leo op Wingerd uitgezwaaid in riksja

ROOSENDAAL – Basisschool De Wingerd heeft directeur Leo Breugelmans vrijdag uitgezwaaid. Dat gebeurde met een Balinees feest. Meneer Leo (65) werd opgehaald met bijzonder Aziatisch vervoer: in een riksja. Het schoolplein was voor de gelegenheid feestelijk aangekleed en omgedoopt tot het 'meneer Leo-plein.' Aan het eind van de middag kregen ouders de gelegenheid om afscheid te nemen en kon Breugelmans echt met pensioen.

DOOR MONIQUE JANSEN

In totaal was hij veertien jaar schooldirecteur op de Wingerd. Daarvoor stond hij aan het hoofd van basisschool De Springplank in Etten-Leur. Breugelmans maakte kennis met het directeurschap in Indonesië. Van 1992 tot 1997 werkte hij op een internationale school in Jakarta. Daar gaf hij samen met zijn vrouw les. Een bijzondere tijd. De leerlingen kregen bijvoorbeeld les in drie talen (Nederlands, Engels en Indonesisch) en mochten wekelijks naar zwemles. Op de school zaten vooral kinderen van expats. Na een paar jaar werd Breugelmans plaatsvervangend directeur.

Spil in web

"Ik ontdekte dat ik het vak van schooldirecteur ontzettend leuk vond. Je hebt met heel veel verschillende mensen en factoren te maken. Eigenlijk ben je de spil in het web van een school", legt Breugelmans uit. Na vijf jaar keerde het echtpaar terug naar Roosendaal. Daar hield Breugelmans de vacatures goed in de gaten. Na een tijdje lesgeven, kon hij aan de slag op De Springplank. In 2004 stond er een vacature van basisschool De Wingerd in de krant: "Voordat ik solliciteerde, had ik nog een rondje om de school gefietst om te kijken. De vacature sprak me enorm aan, maar ik had niet verwacht dat ik het uiteindelijk zou worden."

Daltonschool

Breugelmans heeft de school de laatste jaren zien veranderen. De Wingerd is steeds meer een regioschool geworden. Er zitten niet alleen kinderen uit Tolberg op, maar leerlingen uit de hele gemeente. "Ouders zijn de laatste jaren bewuster gaan kiezen en dat is goed. Scholen verschillen namelijk veel van elkaar. Het is daarom belangrijk om de school te kiezen die bij jou en je kind past", vertelt Breugelmans. In 2007 kreeg de Wingerd het predicaat 'daltonschool.' Een methode waarbij de scholieren zorgvuldig leren plannen en al vroeg verantwoordelijkheid nemen. Daardoor krijgen leerlingen les op maat. "Leerlingen die boven hun niveau zitten, krijgen bijvoorbeeld extra werk", geeft Breugelmans als voorbeeld. De schooldirecteur maakte vele mooie dingen mee op de Wingerd. Hij is er trots op dat leerlingen veel presentaties houden en en optreden tijdens vieringen. Elk jaar is er ook een mooie ouderbedankavond voor de papa's en mama's die vrijwilligerswerk doen voor de school.

Impact

Heftige dingen maakte Breugelmans ook mee in zijn schoolloopbaan. Ín 2008 werden de leerlingen Lidewij (6) en Pepijn (4) door hun vader omgebracht. Een gebeurtenis die leerlingen en personeel zwaar aangreep. "Dat had een enorme impact op iedereen. In samenspraak met de moeder hebben we een heel mooi afscheid gehouden. Bijzonder is dat we er als team van de Wingerd heel sterk zijn uitgekomen. We hebben onze ervaringen kunnen gebruiken om andere scholen te helpen waar iets soortgelijks gebeurde. Het was mooi om met die ervaring anderen te kunnen helpen. Ook heeft het ons team nog meer met elkaar verbonden", blikt Breugelmans terug. Bijzonder is dat de foto's van Lidewij en Pepijn nog steeds in de school hangen.

Pensioen

Breugelmans besloot twee jaar geleden om in 2018 met pensioen te gaan. Het afgelopen half jaar ging hij al voor de helft minder werken. De komende tijd gaat hij eerst genieten van de vakantie. Dan gaat hij rustig om zich heen kijken wat hij gaat doen met zijn vrije tijd. In ieder geval gaat hij mooie reizen maken. Een voordeel is dat hij niet meer aan de schoolvakanties is gebonden. "Een fijne meevaller, want daarbuiten is het een stuk goedkoper", besluit hij met een knipoog.[l]