Afbeelding
Foto:

Bewoners zijn overlast van bomen meer dan beu

ROOSENDAAL - Wethouder Inge Raaijmakers heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan de Zwaanhoefstraat om met bewoners te praten over de lindebomen die hier staan. "Die zorgen een heel jaar voor overlast", stelt bewoonster Angelique Melissen. Namens bijna de hele straat heeft ze daarom een petitie opgesteld en overhandigd aan de gemeente. "We gaan kijken wat we kunnen doen", beloofde de wethouder haar.

DOOR REMKO VERMUNT

De laatste drie jaar ondervinden bewoners van de Zwaanhoefstraat al last van de bomen in de straat. "We dachten eerst dat het een soort hars was, dat uit de bomen kwam. Later bleek het een luis te zijn die voor die plaktroep zorgt", vertelt Angelique aan de wethouder. Die 'plakzooi' valt uit de bomen en zorgt ervoor dat niet alleen de auto's vuil worden, maar de hele straat komt onder te zitten. "Het komt tussen de rolluiken te zitten, op je ramen en op je auto", vertelt de bewoonster. De overlast begint zodra het weer wat warmer wordt en de zon gaat schijnen.

'Het komt overal tussen
te zitten, op je ramen
en op je auto'

Maden

"Dit jaar hebben we al veel warme dagen gehad en het lijkt alleen maar erger te worden." Sommige bewoners plaatsen hun auto bewust in een andere straat. "Want eigenlijk moeten we onze auto iedere dag wassen." Haar man, Geert Melissen, kan dat alleen maar beamen. "Onlangs zaten er zelfs maden op de auto. Ze zaten echt overal, tussen alle gleuven. Als ik m'n auto was en ik wil hem daarna drogen, dan zit er al plak op voor hij helemaal droog is."

Petitie

Buurvrouw Willy Mens woont als jaren in de Zwaanhoefstraat en is daarmee één van de langstzittende bewoners. "Ik woon hier al vijftig jaar, maar het is nog nooit zo erg geweest", stelt ze dan ook. De bewoners van de Zwaanhoefstraat zouden graag zien dat er door de gemeente actie wordt ondernomen. Ruim een jaar geleden werd de kwestie al eens aangekaart bij de gemeente, maar daar kregen de bewoners uiteindelijk niets meer op te horen. Melissen hoopte dat één van de bewoners aan de slag zou gaan met een petitie, maar omdat niemand zich opwierp als vrijwilliger besloot ze zelf langs de deuren te gaan. Resultaat: 21 handtekeningen van buurtbewoners.

Kappen

"We zijn helemaal niet tegen de natuur. We vinden de straat mooi zo met die bomen, maar deze overlast zijn we nu wel beu", stelt Melissen. Ze stelt voor om de bomen te behandelen, zodat de overlast stopt. "Maar, als dat niet mogelijk is. Dan moeten ze maar gekapt worden en moeten er nieuwe bomen voor terugkomen. We vinden het helemaal niet erg om bladeren te vegen, dat is maar een paar maanden per jaar. Van deze bomen hebben we echt het hele jaar lang last."

Bestrijding

Toch is het kappen van de bomen volgens nieuwbakken wethouder Inge Raaijmakers in ieder geval geen optie. "We gaan geen gezonde bomen kappen vanwege deze overlast. Deze bomen vormen de groene longen van onze stad en die hebben we in deze tijd hard nodig." Maar, ook het snoeien van de bomen en het bestrijden van de luis lijkt een moeilijke opgave. Toch zeker omdat er tegenwoordig geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt mogen worden. De wethouder heeft op dit moment dan ook geen kant-en-klare oplossing liggen voor het probleem. Maar, ze belooft de bewoners wel onderzoek te doen naar de mogelijkheden en binnen zes weken komt ze terug om die resultaten met Melissen en haar buren te delen. "We gaan kijken wat we kunnen doen." [l]