Lowland Paddies met de kerk van Nispen op de achtergrond
Lowland Paddies met de kerk van Nispen op de achtergrond Mariska Wagemakers

Nispen in Ierse sferen

NISPEN - Zaterdag 16 juni. Stichting Openluchttheater Nispen organiseerde voor de 1e maal een Ierse avond. Aan de Lowland Paddies (met hun oorsprong in Bergen op Zoom) de eer om het kleine theater achter de kerk ook echt even in Ierse sferen onder te dompelen.

Het toegestroomde publiek, waarvan er vele voor de eerste maal het Openluchttheater aandeden waren vanaf de beginklanken enthousiast.

Door Jasper Langenberg (frontman, gedreven zanger en gepassioneerd Diatonische accordeonspeler) werd toegelicht dat de Lowland Paddies alweer 14 jaar geleden als studenten geïnspireerd waren geraakt door alles wat met Ierse muziek te maken had. Gaande de jaren ontdekte ze dat de muziek van het reisluchtige Ierse volk tevens werd beïnvloedt door Keltische, Scandinavische, Canadese en zelfs Spaanse melodieën.

Dit is tegenwoordig ook bij de muzikanten van de Paddies te horen; het opgewekte samenspel klonk als een klok. Het kundige en vingervlugge vioolspel van Anneke Eijkelboom deed niet onder voor de Uillean pipes van Michael Boere.

Dit bijzondere instrument zorgde voor de nodige vragen, wat is het nu precies en hoe werkt het? Michael Boere (in Nederland de enige docent voor dit instrument) lichtte dit na de pauze graag even toe. Uillean betekend in het Iers elleboog. Onder zijn elleboog had hij dan ook een pompje; waarmee hij al spelend de fluit continue van lucht voorzag, met zijn kleine demonstratie kreeg hij de handen van het publiek op elkaar.

Jef van den Broeck op zijn Bodhran (Ierse trom) was letterlijk het kloppend hart van de band en had Jiroh Matulessy op bezielde gitaar aan zijn zijde. De energie onderling, de timing, het opzwepende ritme: het was een muzikaal feest en de Band nam als geheel na het allerlaatste slotakkoord een staande ovatie met zichtbaar plezier in ontvangst.

Bezoekers uit Bergen op Zoom waren blij de band weer eens in de buurt te hebben zien spelen, daar de muzikanten de laatste jaren veelal in de randstad zijn neergestreken, leven, vertoeven en treden ze daar ook meer op.

Andere uit Wouwse Plantage en Lepeltstraat gaven aan graag naar festivals te gaan en tijdens deze avond helemaal in dezelfde sfeer te komen. Het kampvuur aan de mozaiëkzijde van het theater zal hier mede de oorzaak van zijn geweest; na de voorstelling werd hier door vele nog lang na- en bijgekletst.

Stichting Openluchttheater Nispen kijkt dankbaar terug op een mooie avond. Vanaf nu wordt er ook alweer vooruit gekeken, u mag 8 juli alvast in uw agenda noteren. De Exotische Markt gaat op die dag van 12.00-19.00 uur zijn 3e editie beleven en beloofd op alle gebied heel bijzonder te worden. Kraampjes, eten, dans en oa. Roots Palmera, Lwela Kasulwe, Remco & Valentijn Willems, Broazinha en doorlopende workshops met Vuurvogel (helde klanken) en PanBoedha (de handpan) zullen de dag omlijsten.

Meer info is te vinden op www.oltn.nl en/of volg Stichting OLTN op facebook. [l]

Lowland Paddies met de kerk van Nispen op de achtergrond