Concert Symfonieorkest XXL in de Ontmoetingskerk op 10 juni 2018, kort na afloop van het concert. Het bedanken van de concertmeester door de dirigent.
Concert Symfonieorkest XXL in de Ontmoetingskerk op 10 juni 2018, kort na afloop van het concert. Het bedanken van de concertmeester door de dirigent. Foto: Timo Ernst

Indrukwekkend concert Symfonieorkest XXL

ROOSENDAAL - Het Bergen op Zooms Symfonieorkest Jacob Obrecht en het Roosendaals Symfonieorkest werken al enige tijd samen aan het uitvoeren van concerten. Die samenwerking levert erg goede resultaten op. De instrumentale bezetting is weer volledig en het orkest voltallig. Concerten worden zowel in Bergen op Zoom als in Roosendaal gegeven en dat levert dubbel plezier op.

De Ontmoetingskerk blijkt keer op keer een goede concertruimte te zijn met een prima akoestiek en een prettig aandoend interieur. Het is bijna symbolisch om te bedenken, dat het gebouw zelf een voorbeeld is van samengaan van twee kerkgenootschappen (Nederlands Hervormd en Gereformeerd) die tijdenlang hebben bestaan.

XXL Orkest
Dirigent Carlo Nabbe heeft het aangedurfd om met dit XXL-orkest een veeleisend programma in te studeren. Daarvoor is het nodig, dat het orkest zelfvertrouwen en saamhorigheid aankweekt. Dat is de dirigent wel toevertrouwd, want aan zijn directie is te zien, dat hij de grote lijnen aangeeft, met rustige gebaren dirigeert, heel attent de inzetten aangeeft, maar ook veel aan het orkest zelf toevertrouwt. Dat betekent voor de orkestleden ontspannen spelen en voor het publiek ontspannen luisteren. Zo klonk de Pastorale van Beethoven aan het begin feestelijk en romantisch met melodieuze en zekere inzetten van de blazers. In de Steppe van Borodin werd door de strijkers sfeervol gebracht met zijn lang volgehouden flageoletten als rode draad en de Polowetser dansen waren virtuoos en levendig. Een hoogtepunt was de vertolking van het 1e deel van de 4e Symfonie van Mahler. Hier toonde het orkest zich van zijn beste kant en kon het laten zien, hoezeer het zich in de loop van de tijd heeft kunnen ontwikkelen. Het samenspel tussen de diverse instrumentgroepen kwam hier bijzonder goed tot uiting.
Het publiek toonde zich na afloop dankbaar en tevreden en beloonde de muzikanten met een hartelijk ovationeel applaus: een toegift moest en zou er komen. Het is bekend, dat beide orkesten zoekende zijn naar een nauwere samenwerking en deze uitvoering geeft aan, dat dit tot heel mooie resultaten kan leiden. [l]