Beiaardier Martinitoren speelt concert op carillon St. Jan

ROOSENDAAL - Dinsdag 17 juli vanaf 20:00 uur zal de beiaardier van de roemruchte Martinitoren te Groningen Auke de Boer op het carillon van de St. Jan een gevarieerd concert spelen. Hij doet een greep uit 500 jaar klokkenklanken rond het thema ‘dans en ostinato’.

Via John Dowland, Servaas de Konink, Romke de Waard, Robert Car en Sweelinck komt Auke de Boer uiteindelijk uit bij Schubert, Dvorak en hedendaagse populaire muziek.

Auke de Boer (Drachten 1954) studeerde naast orgel bij Jan Jongepier en beiaard bij Bernard Winsemius ook koordirectie, kerkmuziek en schoolmuziek.

Hij is muziekdocent aan het c.s.g. Liudger te Drachten en daarnaast organist van de Grote Kerk (Martinuskerk) te Dokkum. Voorts geeft hij cursussen Kerkmuziek. Verder is hij stadsbeiaardier in Dokkum en Groningen op de Academietoren van de Rijksuniversiteit en op de karakteristieke Martinitoren, die ver over het vlakke land van Groningen uitkijkt.

De beiaard is een authentiek Nederlands instrument wat zich in de loop der tijd ontwikkeld heeft van voorslag t.b.v. de tijdsaanduiding tot een volwaardig muziekinstrument. Via de lage landen heeft het zich met de immigranten over de wereld verspreid.

In Roosendaal was het oprichten van de Petit en Fritsen beiaard 50 jaar geleden een teken van naoorlogse wederopbouw. Nog steeds is het instrument wat verbinding zoekt met de cultuur in de stad en in het bijzonder bij feesten en herdenkingen. En iedere maandag vanaf 14:00 uur is het instrument te horen tijdens de maandagmarkt.

Luisteren kan in het Emile van Loonpark, markt rondom de toren en tevens in de fraaie Tongerlotuin. (ingang via Molenstraat links naast Tongerlohuis) Programma’s zijn aan de toren, stadhuis en tuin gratis verkrijgbaar. De klank van de klokken op een mooie zomeravond geven de stad een unieke sfeer.

En noteer alvast 31 juli. Dan komt Frank Steijns naar Roosendaal. Hij heeft als 1e violist van het Andre Rieu orkest en tevens beiaardier van Maastricht het carillon als muziekinstrument onder een miljoenenpubliek gebracht. [l]