Bij agility gaat het om de samenwerking tussen baas en hond.
Bij agility gaat het om de samenwerking tussen baas en hond. Foto: René Bruijnincx

Jeugdkampioenschap Agility toch nog succesvol

ROOSENDAAL – Patrick Tunders heeft er slapeloze nachten van gehad. De organisatie van het Open Europese Jeugdkampioenschap Agility zou aan Roosendaal voorbij zijn gegaan, omdat er te weinig kampeergelegenheid voor deelnemers en familie was.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Bij gebrek aan kampeerfaciliteiten wilde de organisatie gebruik maken van een van de weilanden dat tegenover Den Goubergh lag, maar de Gemeente Roosendaal wilde daar geen vergunning voor verlenen omdat er geen toereikende faciliteiten waren om er te kamperen. Er kwam hulp van agrariër Gijs Naalden uit Rucphen en campings in Schijf, Rucphen en Wouwse Plantage. Veel van de deelnemers werden daar opgevangen.

Organisatie
"Daarmee was het belangrijkste obstakel genomen, maar moesten we als stafteam en 55 vrijwilligers aan de slag om de locatie in te richten", begint de rustig ogende voorzitter Patrick Tunders zijn verhaal. "Natuurlijk waren we al lang met de voorbereidingen bezig, maar de locatie bepaalt ook hoe en waar je parcoursen kunt uitzetten". "We hebben alle medewerking van Leon van der Pluijm gekregen, zodat we snel konden schakelen". En het resultaat liet zich het afgelopen weekeinde op een zonovergoten wedstrijdterrein zien. "Dankzij onze sponsoren Happy Dog en Galican hebben we de financiële lasten enigszins binnen de perken kunnen houden".
Deelname
"Het Open Europese Jeugdkampioenschap Agility werd voor de 2e keer in Nederland gehouden. In 2011 vond het plaats in Woensdrecht en namen er zo'n 300 deelnemers deel. Dit jaar zijn dat er inmiddels 490". En Tunders geeft aan dat er officieel 520 zouden mogen deelnemen, maar omdat de jeugd de toekomst is, willen we daar heel graag in blijven investeren". En dat die jeugd het in en om de wedstrijdbakken ontzettend naar de zin had, bleek wel uit de wijze hoe iedereen geïnteresseerd is in de prestaties van de concurrentie. "Niet alleen om te kijken of iemand beter is, maar ook hoe aanwijzingen worden gegeven en wat voor effect dat bij de hond heeft", laat een van de jongere deelneemsters zich ontvallen.

'Het baasje mag de hond wel aanwijzingen geven, maar niet aanraken'

Agility
"Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt", legt Tunders uit. "Daarbij heb je 2 soorten parcoursen, een jump- en een vast parcours, met elk eigen spelregels. Het baasje mag de hond wel aanwijzingen geven, maar niet aanraken". En daarmee duidt de organisatievoorzitter dat de afstemming tussen mens en dier essentieel is. "Het vraagt uitermate veel geduld om een hond deze vaardigheden aan te leren, ook al ziet het er voor de toeschouwer misschien wel eenvoudig uit. De totaalscore wordt bepaald door de tijd die de hond nodig heeft en of het parcours foutloos wordt afgelegd", licht de voorzitter toe.

Wedstrijd
En zo werd er dan het afgelopen weekeinde gestreden om het Europees Kampioenschap voor de Jeugd. 490 deelnemers met 26 nationaliteiten en hun honden waren uiterst geconcentreerd om een zo goed mogelijke prestatie te leveren. Opvallend daarbij was de ontspannen sfeer en de aandacht voor de prestaties van anderen. De organisatie kan, ondanks de stressvolle voorbereiding, terugkijken op een geslaagd weekeinde. [l]

De aanwijzingen die het baasje geeft en de wijze waarop de hond die opvolgt bepalen het succes van deze combinatie. FOTO'S RENÉ BRUIJNINCX