Ronde van Roosendaal 3 juli 1938. Foto Westbrabants archief.
Ronde van Roosendaal 3 juli 1938. Foto Westbrabants archief. Foto: Westbrabants archief.

Roosendaal heeft jarenlange traditie als wielerstad

ROOSENDAAL – Op 21 juni 1896 verscheen in de krant het bericht dat de 'Wielerclub Roosendaal' was opgericht. De eerste beoefenaren van de wielersport kwamen uit de hogere klasse van de samenleving. Op een oude foto uit 1897 poseren een aantal leden van de nieuwe wielervereniging netjes in kostuum met in het midden de promotor van de Cleveland-fiets, Jean Grimeus uit Ohio, die speciaal naar Roosendaal gekomen was om reclame te maken voor deze 14 kilo wegende oersterke fiets. Bij de gebroeders Broos op de Kade die als vertegenwoordiger optraden van de firma 'Cleveland Cycles' was de fiets te koop.

DOOR MIEKE SPEKMAN

De eerste wielerwedstrijden op de weg werden rond 1900 georganiseerd. Door het steeds drukkerwordend verkeer gebeurden er vaak ongelukken en bij de invoering van de nieuwe Motor- en Rijwielenwet (1905) kwam er een verbod op die wielerwedstrijden. Het gevolg van die maatregel was dat er overal wielerbaantjes verrezen. In 1904 legde organisator van wielerwedstrijden en eigenaar van de Bergse herberg 'De Raaijberg', Marijn Maas, een cementen wielerbaan achter zijn logement aan. Ook Roosendaal bleef niet achter. Op een topografische kaart uit de jaren dertig staan diverse wielerbaantjes ingetekend; 'De Heibloem' bij de Leemstraat, 'Beatrix' de baan in de Molenstraat en de befaamde wielerbaan van Marinus (Tiest) van der List aan de (latere) Charitasstraat. Dat de wielerwedstrijden in die dagen druk werden bezocht blijkt uit legendarische regels, geuit in een uitvoering van de Brabantse Revue in de schouwburg, "Adde nie op de piest van Tiest van der Liest zijt gewiest, dan edde veul gemiest. In 1937 en 1938 werd Roosendaler Jef van de Vijver wereldkampioen van de amateursprinters op de baan.

Profkoersen
In 1932 werden er, na ontheffing van Gedeputeerde Staten, voor het eerst profkoersen op de weg georganiseerd in Roosendaal en Wouw. Op 13 september werd de Wouwse kermis afgesloten met een wielerkoers. Willebrorder Marijn Valentijn, bijgenaamd 'De Vent van de Bok' won de hoofdprijs van 125 gulden beschikbaar gesteld door de Roosendaalse sigarenfabriek KVW. Een maand later werd de eerst de Ronde van Roosendaal (ook wel kermisronde genoemd) verreden. De wedstrijd ging dwars door de binnenstad. Coryfeeën als de Kruislander Jan Maas, Marijn Valentijn en de koning der kermiskoersen, John Braspennincx uit Zundert, alias Bras de Smokkel, trokken jaarlijks veel publiek.

Dorpskoersen
In de oorlogsjaren werd er geen Ronde van Roosendaal gereden maar op 6 september 1945 trok de ronde die in het kader van grote Bevrijdings- en Oranjefeesten werd gehouden bijna twintigduizend belangstellenden. Ook in de omliggende dorpen zoals in Wouw, Moerstraten, Heerle en Nispen werden wielerkoersen gehouden. In Wouwse Plantage werd in 1953 voor het eerst een kermisronde georganiseerd die uitgroeide tot e´e´n van de populairste koersen, 'De Hel van de Pin.'

De jeugd heeft de toekomst
Op 23 augustus 1956 werd in Roosendaal voor het eerst de meerdaagse Internationale Jeugdronde van West-Brabant voor jongens van elf tot zestien jaar georganiseerd. Begin jaren tachtig werd dit succesvolle evenement herdoopt in Nationale Jeugdronde. Vanaf 1972 fietsen er ook meisjes mee. Latere kampioenen als Rini Wagtmans en Tourwinnaar de Deen Bjarne Rijs reden als kind mee in de jeugdronde. De Jeugdronde, de Volksronde, de Draai van de Kaai en de Kermisronde zijn evenementen die Roosendaal op de kaart hebben gezet als echte wielerstad. [l]

Bronnen: Westbrabants archief, Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale