'Versnellingsaanpak voor sanering asbestdaken'

ROOSENDAAL - In de gemeenten Roosendaal liggen tientallen daken nog vol asbest. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om stallen en schuren. Het college van burgemeester en wethouders bekijkt de mogelijkheid om een versnellingsaanpak voor asbestsanering op te zetten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) riep daar onlangs tot op.

DOOR MONIQUE JANSEN

De regering wil asbestdaken vanaf 2024 verbieden. Wanneer asbest namelijk niet vastzit in materiaal, is het gevaarlijk. Er kunnen dan asbestvezels vrijkomen. Vezeldeeltjes die door de lucht vliegen kunnen na het inademen de longen doordringen. Daardoor kan er na enkele jaren kanker ontstaan aan de longen of aan het buikvlies. Asbestvezels zijn praktisch onzichtbaar en is het lastig om je te beschermen tegen het inademen van vezeldeeltjes. Een mondkapje biedt onvoldoende bescherming. Voor 1994 werd asbest veelvuldig toegepast. Dat gebeurde in de vorm van asbesthoudend cement in gevels, dakbeschot, in en rondom de cv-installaties, op galerijen van appartementen en als golfplaten. Sommige woningen beschikken nog over een bepaald type oude, harde vinyltegels met asbest. In nieuwe producten mag geen asbest meer worden verwerkt.

Zwevende vezels

Het Rijk wil dat heel Nederland over zes jaar vrij is van asbestdaken. Die kunnen namelijk gevaarlijk worden als ze ouder worden. Er kunnen asbestvezels vrijkomen en door de lucht zweven. De VNG roept gemeenten op om nu al in te zetten op sanering van asbestdaken. Op deze manier wordt voorkomen dat er in 2024 grote handhavingsacties op touw moeten worden gezet.

'Voorkom grote
handhavingsacties'

De vereniging zet in op communicatie richting eigenaren van gebouwen met een asbestdak. Zij moeten tijdig weten dat zij hun daken moeten verwijderen. Ook dienen er financiƫle regelingen te komen waarmee bezitters van een dergelijk dak worden gestimuleerd om over te gaan tot tijdige actie. Daarnaast bekijkt de VNG de gevolgen van een nieuwe wet waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen binnen- en buitensanering.

Problemen voorkomen

PvdA-fractieleider Michael Yap stelde het college voor om met een versnellingsaanpak te komen. Volgens hem is het belangrijk om asbestdaken tijdig te verwijderen om de gezondheid- en milieuproblemen te voorkomen. Wethouder Klaar Koenraad van Duurzaamheid en Milieu geeft aan dat eerst een uitgebreide inventarisatie nodig is om te kijken welke maatregelen nodig zijn: "Dat is noodzakelijk voor monitoring en handhaving." Het college wil zoveel mogelijk gebruik maken van de communicatietools die reeds ontwikkeld zijn door het Rijk. Ook bestaan er mogelijkheden om duurzaamheidsmaatregelen te koppelen aan het verwijderen van asbestdaken.