Afbeelding
Foto: Buitenploegen Burgerhout Kalsdonk Westrand

BOA's delen zes bekeuringen uit aan 'afvalhufters'

ROOSENDAAL - In de afgelopen twee weken hebben buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Roosendaal zes bekeuringen uitgedeeld aan 'afvalhufters' die verantwoordelijkw aren voor het illegaal dumpen van afval. Dat laat de gemeente Roosendaal weten. De overtreders kregen een bekeuring van 104 euro. Een grote afvaldump in het buitengebied leverde de dader een boete van maar liefst 389 euro op.

De bekeuringen werden uitgedeeld op de locaties Oliemolen, Dr. Heijptstraat, Elisadonk, Azurietdijk, Euklaasdijk en Nispenseweg (buitengebied nabij Sportpark Vierhoeven). In de meeste gevallen ging het om het weggooien van afval naast de ondergrondse containers, het achterlaten van afval in het gemeenteplantsoen en om het dumpen van een grote hoeveelheid afval in het buitengebied. "Verder kreeg een overtreder proces-verbaal omdat hij restafval in de GFT-container aanbood. Deze man had dat al eerder gedaan en was daarover aangesproken. Hij wist dus dondersgoed dat hij fout zat."

De toezichthouders kwamen de daders op het spoort door bijvoorbeeld een verklaring van getuigen, camerabeelden, een buurtonderzoek, genoteerde kentekens en/of sporen tussen het afval. Om te zien wie de vervuiler is, mogen zij zakken en dozen open maken. "We zien regelmatig dat er zakken naast de container staan, terwijl die nog lang niet vol zit. Ook komen we grof afval, zoals oude tuinmeubelen, hout en puin tegen naast de afvalcontainers. En dat is natuurlijk niet de bedoeling", aldus de BOA's.

De gemeente laat weten dat de toezichthouders ook de komende weken streng blijven controleren en optreden tegen afvaldumpers. "Zeker met de huidige warmte leidt gedumpt afval tot problemen van stankoverlast en ongedierte. Daarnaast geeft het beslist geen aantrekkelijk straatbeeld. Wanneer u afval naast de containers aantreft, kunt u hiervan een melding maken met behulp van de Buiten Beter app."