45 minuten non-stop koers op topniveau tijdens de Fixed Gear Races FOTO KOEN MOL
45 minuten non-stop koers op topniveau tijdens de Fixed Gear Races FOTO KOEN MOL Foto: Koen Mol

Wielerspektakel op 'de Kaai'

ROOSENDAAL - Zes verschillende toertochten, het Roosendaals kampioenschap, een evenementenprogramma waar je U tegen zegt, fixed gear races én professionele wielerrondes. Komend weekend staat er weer van alles op de planning voor de wielerliefhebbers met de Volksronde, De Draai Tour Classic en De Draai.

DOOR REMKO VERMUNT

Wekenlang zaten we aan de buis gekluisterd voor de Tour du France. Geweldige overwinningen voor onder andere Dylan Groenewegen lieten het wielerhart bij menig liefhebber harder kloppen. Nu de Ronde van Frankrijk aan zijn einde is gekomen, staat het volgende grote wielerspektakel weer voor de deur. Dat begint op zaterdag 4 augustus met de verschillende wedstrijden bij de Volksronde, met onder andere de ex-profs achter de derny's en het Roosendaals Kampioenschap.

Draai Tour Classic

Op zondag 5 augustus staat De Draai Tour Classic op het programma met net als vorig jaar zes verschillende toertochten: drie voor de wielerfans en drie voor mountainbikers. De drie race toertochten kennen een lengte van 90, 130 en 170 kilometer. De langste route loopt onder andere via de Moerdijkbrug. Voor de mountainbikers zijn routes uitgezet van 35, 55 en 75 kilometer. "De kortste MTB route is bijzonder en gaat voor tachtig procent over onverhard terrein binnen de stadsgrenzen van Roosendaal."

Handtekeningen

Wie een handtekening wil scoren van zijn favoriete wielrenner, kan op zondag een bezoek brengen aan het Kadeplein. Van 13.00 tot 16.00 uur kan je hier diverse profploegen ontmoeten. De zondag afsluiten doe je eveneens op het Kadeplein met optredens van Mental Theo, Alice DJ, Dune, Captain Jack en de 90's DJ on tour.

Wielerspektakel

Uitslapen zit er niet echt bij, want op maandag staat al vroeg weer spektakel op het programma. Om 11.00 uur gaan de amateurs en Junioren aan de bak op het parcours van De Draai. "Een prachtige koers om naar te kijken met ontzettend veel fanatiekelingen die staan te popelen om te starten!" Om 12.50 uur maken zij plaats voor de Nieuwelingen die starten aan hun rit van 35 kilometer. "Iedere jeugdrenner droomt ervan om hier te winnen", aldus de organisatie.

Fixed Gear

Nieuw dit jaar is de komst van niet één, maar twee Fixed Gear Races naar Roosendaal. Zowel vrouwen (14.20 uur) als mannen (17.35 uur) gaan in een aparte race de strijd met elkaar aan op een fiets met één vaste versnelling en zonder remmen. "Deze spectaculaire discipline staat voor 45 minuten non-stop koers op topniveau", belooft de organisatie. "Dit jaar zal De Draai als enige wedstrijd in Nederland meetellen voor de Fixed Nations Cup 2019 in Dijon (FR). Hierdoor zullen alle grote renners naar De Draai komen om punten te halen."

Grote namen

Het echte wielergeweld barst natuurlijk los tijdens de twee wielerrondes voor de vrouwen en de mannen. De dames elite, belofte, amateur en junior rensters gaan op maandag om 15.40 uur van start. Met grote namen zoals Chantal Blaak, Marianne Vos en Puck Moonen belooft het op voorhand een mooie wedstrijd te worden. De mannen starten om 19.15 uur. Net als vorig jaar focust de organisatie niet zozeer op bekende namen, maar meer op een zeer internationaal samengesteld peloton. Zij gaan de strijd aan in een wedstrijd over 120 km op een grotere ronde van ruim 4 km. "Er zullen ongeveer 15 World Tour en (Pro)-continentale ploegen aan de start verschijnen in een indrukwekkend peloton van rond de 100 renners." Natuurlijk is er op het evenemententerrein ook op maandag genoeg te beleven, denk aan optredens van John de Bever, Anita Meyer, Thomas Berge en Stoot. Wie dan nog geen genoeg heeft van het wielrennen, kan op dinsdag nog afreizen naar Wouwse Plantage voor de Hel van de pin.

Rondemiss

Rondemiss van dit jaar is de 24-jarige Amy Francken. Afgelopen week werd zij gepresenteerd aan de vele vrijwilligers. De organisatie zocht dit jaar een Miss die ook als gastvrouw kan dienen voor de (inter)nationale wielrenners. Francken, zelf fervent Tour du France-kijker, kijkt uit naar het contact met de wielrenners.

Kijk voor meer informatie én tickets op www.dedraai.nl [l]

Amy Francken is Miss van De Draai 2018 FOTO REMKO VERMUNT