De twee basisscholen hebben ieder hun eigen lokalen. FOTO MONIQUE JANSEN
De twee basisscholen hebben ieder hun eigen lokalen. FOTO MONIQUE JANSEN

Nieuw schoolgebouw Zonneboom opgeleverd

ROOSENDAAL - Het nieuwe schoolgebouw van basisscholen De Fakkel en De Sponder aan de Van Goghlaan 8 in Roosendaal is opgeleverd. De leerlingen starten het nieuwe schooljaar eind augustus gezamenlijk in de wijk Westrand.

DOOR MONIQUE JANSEN

Mogelijk krijgen de scholen ook een nieuwe naam, want het gebouw is voorzien van de naam 'Zonneboom.' De bouw van schoolpand startte eind september. Toen werd een bouwbord feestelijk onthuld. Toenmalig wethouder Hans Verbraak en en enkele leerlingen van De Fakkel en De Sponder sloegen de eerste palen in de grond.

Geen fusie

De twee basisscholen gaan overigens geen fusie aan. Beide scholen vallen onder het speciaal onderwijs. De Sponder richt zich op leerlingen die niet mee kunnen in het reguliere onderwijs. Op De Fakkel zitten kinderen met emotionele of sociale problemen. Zij functioneren tussen moeilijk lerend en bovengemiddeld. De Sponder valt onder onderwijskoepel KPO Roosendaal. De Fakkel is onderdeel van Koraal.

Jeugd Zorg Onderwijscluster

In eerste instantie zouden de scholen samen worden gevestigd in een speciaal Jeugd Zorg Onderwijscluster naast het Jan Tinbergen College (JTC). Daar zou ook Juzt (Bureau Jeugdzorg) een plekje krijgen. Deze organisatie haakte om financiƫle redenen af. Door dit besluit besloot de gemeente voorgoed een punt te zetten achter het Jeugd Zorg Onderwijscluster. In plaats daarvan krijgt het JTC op het Zuidoostkwartier nu een extra dependance. Dat is nodig, omdat het JTC nog altijd gebruik maakt van andere schoolgebouwen om alle leerlingen les te kunnen geven.

Minder leerlingen

Ondertussen waren er ook op ander vlak belangrijke ontwikkelingen. Zo kregen basisscholen voor speciaal onderwijs te maken met een daling van het aantal leerlingen. Meer kinderen gaan tegenwoordig naar de reguliere basisschool. Daar krijgen ze dan extra begeleiding. Daardoor is het voor veel kinderen niet meer nodig om naar een speciale basisschool te gaan. In het nieuwe schoolgebouw kunnen De Fakkel en De Sponder samen maximaal 265 leerlingen kwijt. Zij beschikken over eigen lokalen, maar herbergen wel een gezamenlijke hoofdentree, aula, speellokaal en gymzaal.

Flexibel schoolgebouw

Het schoolgebouw beschikt over flexibel in te delen ruimtes. Dat kan door het gebruik van paneelwanden. Ook is er een betere verlichting en een ander geluidsniveau dan was in de oude schoolpanden van De Fakkel en De Sponder. Leerlingen van het speciaal onderwijs gedijen namelijk beter in een prikkelarme omgeving. De leerlingen kunnen ook sporten in een grotere gymzaal. De lestijd kan daardoor optimaal worden benut. Bij de inrichting van de openbare ruimte hield de gemeente rekening met het afzetten en ophalen van de leerlingen. De meeste kinderen worden namelijk met een taxibusje gebracht. Dat komt, omdat veel leerlingen van buiten Roosendaal komen. Beide scholen hebben door hun karakter een regionale functie.

Woningen

Leerlingen van De Fakkel kregen tijdens de nieuwbouw tijdelijk les in een schoolgebouw aan de Voorstraat 157. Dit was eerder een dependance van De Sponder. De leerlingen van De Sponder werden afgelopen schooljaar geconcentreerd op de Flaviadonk 2. Beide schoolgebouwen zijn gedateerd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Beide locaties worden waarschijnlijk in de toekomst herontwikkeld voor de woningbouw. De VLP had nog voorgesteld aan wethouder Theunis om het vrijkomende schoolgebouw aan de Voorstraat te gebruiken als verzamelgebouw voor verenigingen. Verschillende clubs moeten medio 2019 weg uit klooster Mariadal, omdat deze locaties wordt herontwikkeld.[l]