Afbeelding
Foto: Tom Onrust

Kingdom Festival uitgegroeid tot volmaakt festival

ROOSENDAAL - Een skatewedstrijd met verschillende regionale en lokale skaters, workshops graffiti spuiten en tal van andere activiteiten zoals slacklinen en een tokkelbaan. Op zaterdag 8 september vormt dit de basis voor de vijfde editie van het Kingdom Festival in het Vrouwenpark in Roosendaal. "Mensen kunnen komen en gaan wanneer ze willen, er heerst een ongedwongen sfeer", aldus organisator Tom Onrust.

DOOR REMKO VERMUNT

Tom Onrust was vroeger een veel geziene gast op de skatebaan in het Vrouwenhofpark. "Maar, ik merkte dat de subcultuur skaten in Roosendaal niet heel erg positief in het licht kwam te staan." Om die tendens te doorbreken besloot Tom het heft in eigen handen te nemen. "Net als bij voetbal en hockey wilde ik een wedstrijd organiseren voor het skaten. Zo kunnen mensen op een speelse manier kennismaken met skateboarden." Onder de naam Kingdom Contest werd in 2014 een eerste editie gehouden die die viel letterlijk in het water. "We hadden enorm slecht weer, waardoor we ons vooral hebben gefocust op de andere activiteiten, zoals basketballen en slacklinen."

Volmaakt festival

Tom gaf de moed echter niet op en besloot één jaar later om gewoon een tweede editie te organiseren. "Dat werd een stukje groter en zo zijn we ieder jaar weer iets groter geworden. Er komen steeds meer mensen bij die het concept willen verbreden en iets willen organiseren tijdens het Kingdom Festival." Zo is er muziek bijgekomen en de drankjes en hapjes zijn verbeterd, waarmee het een volmaakt festival is geworden. "En dat is mooi, want we zijn dit begonnen omdat we het zelf leuk vinden." Vorig jaar kwam er zo'n 250 tot 300 man op af en dit jaar verwacht Tom zo'n tweehonderd mensen. "De afgelopen weken is er van alles te doen geweest in het Vrouwenhofpark, bijna ieder weekend was er wel iets en je merkt dat het dan steeds rustiger wordt."

Nieuw skatepark

Toch gaat Tom gewoon door. "Het is voor ons geen winstgevend product. Het is ontstaan vanuit een vriendengroep en dat zal het ook altijd blijven." Toch zitten er wel veranderingen aan te komen, want dit jaar wordt het festival voor de laatste keer georganiseerd in het Vrouwenhofpark. "Het skatepark in het Vrouwenhofpark is verouderd en er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe skatebaan bij Stadsoevers." Als het een beetje meezit, kan het festival volgend jaar op de locatie gehouden worden naast het Innovitapark. "Maar het is wel tijd voor vernieuwing, dus misschien dat er een nieuwe naam komt en een nieuwe insteek voor dat festival, maar daar ben ik zelf ook nog niet aan uit", vertelt Tom Onrust.

Programma

Voor dit jaar staat er in ieder geval genoeg op de planning. Van 14.00 tot 23.00 uur kunnen bezoekers terecht bij het festival. Bezoekers kunnen niet alleen skaten, maar ook slacklinen en er is een tokkelbaan. "Die is nieuw. We zijn een samenwerking aangegaan met Yellowstone die ook graag hun activiteiten meer op de kaart willen zetten." Daarnaast worden er workshops graffiti aangeboden en een aantal graffitiartiesten zullen hun werk exposeren. Daarnaast worden er plaatjes gedraaid door regionale en lokale artiesten. "Lorenzo Nicolai a.k.a. Lolo zal in de middag vooral hiphop draaien en hij is tevens MC tijdens de skatewedstrijd. 's Avonds staan Azzeration, Qynn en het dj duo ONRUST&KLUIN op het programma."

Skatewedstrijd
Maar, uiteindelijk draait het vooral om de skatewedstrijd waarbij lokale skaters een gooi doen naar de titel van Beste Skater. "Er doen zo'n twintig tot vijfentwintig skaters mee. Zij krijgen ieder twee keer één minuut de tijd om hun skills te showen op de skatebaan. Een onafhankelijke jury gaat alle skaters beoordelen". Zij bepalen wie er naar de halve finale en de finale mogen. "De winnaar gaat naar huis met het prijzengeld: 100 euro." [l]