Martin van Beurden (BrickYard) overhandigt symbolisch één van de camera's aan wethouder Cees Lok.
Martin van Beurden (BrickYard) overhandigt symbolisch één van de camera's aan wethouder Cees Lok. Foto: Remko Vermunt

Bekeuring voor scooters in binnenstad

ROOSENDAAL - In de binnenstad van Roosendaal zijn afgelopen week vier camera's geplaatst met kentekenregistratie om scooters uit het centrum te weren. Dit gebied is al langere tijd verboden terrein voor brommers en scooters, maar daar werd tot nu toe weinig gehoor aan gegeven. Nu riskeren zij een boete van 95 euro.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente Roosendaal is al sinds 2009 bezig met het verkeersluw maken van de binnenstad, zodat bezoekers en bewoners veilig rond kunnen lopen. Het reduceren van autoverkeer lijkt geslaagd, maar scooters en bromfietsen rijden nog stelselmatig door de binnenstad terwijl dit eigenlijk verboden is. Om ook dit een halt toe te roepen heeft de gemeente besloten om vier camera's te laten plaatsen. Eén in de Raadhuisstraat ter hoogte van de winkel van Jan Snel. Eén op de Markt ter hoogte van Lunchcafé Lente en twee bij de dikke boom op de oude Markt.

Controle

De gemeente Roosendaal heeft in het verleden handhavers ingezet om scooters uit de binnenstad te weren, maar volgens wethouder Cees Lok werkte dat niet echt. "Met zo'n scooter scheuren ze er natuurlijk vandoor en dat levert geen veilige situaties op." Met de komst van de camera's behoort dat tot de verleden tijd. Al kan je in de toekomst nog wel scooters tegenkomen in de binnenstad. "Bewoners van de binnenstad kunnen ontheffing aanvragen bij Parkeerbeheer en ook de verschillende eetgelegenheden die eten bezorgen met scooters vormen een uitzondering op de regel." De bewoners en horecazaken moeten zelf ontheffing aanvragen en mogen hier ook zeker geen misbruik van maken. "Als ze als gekken rondrijden, dan nemen we die ontheffing gewoon weer af."

Bekeuring

De kentekens van mensen met een ontheffing worden opgeslagen in de database, zodat zij geen bekeuring ontvangen. "Voor de rest van de scooterrijders geldt dat zodra zij dit gebied binnenrijden, hun kenteken automatisch wordt geregistreerd", legt wethouder Lok uit. Een handhaver bekijkt de foto die op dat moment wordt genomen en beslist binnen 72 uur of die persoon een waarschuwing krijgt, een bekeuring of dat de zaak geseponeerd wordt. De camera's werken 24/7 en staan dus altijd aan.

Proef

Toch hoeven scooterrijders de komende tijd nog niet bang te zijn voor een bekeuring. De komende weken worden de camera's eerst volledig afgesteld. Daarna begint de gemeente eerst met een proef van ongeveer een maand. "In die maand delen we eerst waarschuwingen uit, om de mensen te laten weten dat ze door een voetgangersgebied zijn gereden." Pas vanaf medio oktober worden er ook echt bekeuringen uitgedeeld. "Als dit systeem goed blijkt te werken, dan gaan we ook camera's plaatsen op de Nieuwe Markt." [l]