Afbeelding
Foto:

Afval opruimen met hardlopen

ROOSENDAAL - De ANWB houdt op vrijdag 7 september een speciaal plogging evenement in Roosendaal. Plogging is een trend uit Zweden waarbij je al hardlopend of wandelend afval gaat opruimen in de omgeving. Het event maakt onderdeel uit van een plogging-vierdaagse die in West-Brabant georganiseerd wordt.

DOOR REMKO VERMUNT

Plogging is een samenvoeging van de woorden 'plocka' (pakken) en 'joggen'. En het ziet er misschien een beetje raar uit, maar in Zweden is het echt een trend. Je ziet er dan ook steeds meer hardlopers lopen met een afvalzak in hun handen. De hardlopers, die toch al onderweg zijn, maken op deze manier meteen de omgeving een stukje mooier. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Vierdaagse

De ANWB haalt deze trend nu ook naar Nederland. In juni werd al een plogging evenement gehouden in Breda en vanwege het grote succes wordt nu zelfs een vierdaagse gehouden. Bij de Plogging vierdaagse kan je deelnemen in vier West-Brabantse steden. Zo is de ANWB op vrijdag 31 augustus begonnen in Etten Leur. Zaterdag 1 september stond Breda weer op het programma en vrijdag 7 september is het dus de beurt aan Roosendaal. Eén dag later staat ook Bergen op Zoom nog op de planning. In alle steden kan je kiezen tussen een route hardlopen of wandelen. Zowel om 15.00 als om 19.00 uur kan je aan de slag.

Work out

"'Ploggers' van over de hele wereld rapen zoveel mogelijk zwerfafval op en posten vaak vol trots foto's van de volle zakken op social media", aldus de ANWB. "Plogging is dus een vorm van bewegen, waarbij je ondertussen stopt om troep op te rapen. Dit afval neem je vervolgens mee, om het achteraf netjes in de bak te gooien - waar het thuishoort. Plogging is dus niet alleen goed voor het milieu; maar ook nog eens een hele goede work out!"

'Plogging is dus niet alleen goed voor het milieu; maar ook nog eens een hele goede work out'

Organisatie
De organisatie van dit evenement is naast de ANWB, ook in handen van het Runnerscafé. "Wil je ook aan je conditie werken terwijl je de natuur een handje helpt? Of wil je meer te weten komen over de prachtige steden in West-Brabant terwijl je meewerkt aan een schone leefomgeving? Meld je dan nu aan voor één of meerdere ploggingen!" [l]