ChristenUnie wil inzicht in
lachgasgebruik Roosendaal

ROOSENDAAL - Heeft het college zicht op het lachgasgebruik in Roosendaal en zo niet, is het bereid om het lachgasgebruik in Roosendaal in kaart te brengen? Dat zijn twee van de vragen die Karen Suijkerbuijk-Ader (ChristenUnie) heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

DOOR REMKO VERMUNT

De vragen komen niet uit het niets. Karen Suijkerbuijk baseert haar vragen op een onderzoek van het Trimbos-Instituut in samenwerking met het Bonger Instituut. "Uit het onderzoek blijkt dat het risico op acute gezondheidsincidenten weliswaar gering is maar negatieve effecten op de gezondheid op de kortere en langere termijn wel degelijk voorkomen", stelt Karen Suijkerbuijk-Ader.

Gezondheidseffecten

In het rapport staat te lezen: 'Tijdens of na lachgasgebruik zijn dit met name hoofdpijn, duizeligheid en tinteling van handen en voeten. Daarna volgen verwardheid, misselijkheid en extreme hunkering naar lachgas. De meest voorkomende zelfgerapporteerde negatieve gezondheidseffecten op lange termijn zijn: concentratieproblemen, tintelingen, moeheid en duizelingen. Ook wordt het risico op verslaving niet uitgesloten.'

'Ook wordt het
risico op verslaving
niet uitgesloten'

Voorlichting

"Vanwege het feit dat lachgas legaal is, is de verkoop en het gebruik ervan lastig aan te pakken of te sturen. Maar omdat de populariteit snel toeneemt en het gebruik niet zonder gevaar is, vindt de ChristenUnie dat er maatregelen nodig zijn", stelt Suijkerbuijk in haar brief aan het college. Daarbij wordt gedacht aan het geven van voorlichting aan jongeren, ouders en verkoper, omdat in de praktijk de risico´s niet bekend zijn of onderschat worden. Ook pleit de ChristenUnie ervoor om de mogelijkheden die er zijn om de beschikbaarheid van lachgas te beperken, zoveel mogelijk te benutten.

Beperking opleggen

"Is het college bereid om in gesprek te gaan met verkopers van lachgas in onze gemeente over de risico's en verantwoordelijkheden en om afspraken te maken over beperking van de verkoop van lachgas? (leeftijd, tijdstippen, hoeveelheden, zichtbaarheid, adverteren, of natuurlijk het helemaal stoppen met de verkoop?" Daarnaast wil de ChristenUnie van de wethouder weten in hoeverre er al preventie- en voorlichtingsprogramma's in de gemeente zijn die specifiek aandacht besteden aan het gebruik van lachgas.

Campagne

"Een belangrijke conclusie van het onderzoek van het Trimbos-Instituut is dat er veel meer voorlichting nodig is rond lachgasgebruik. Is het college bereid om, in overleg met partners (verslavingszorg, jongerenwerk, wijkteams, politie, scholen, enz.) in te zetten op een campagne om het lachgasgebruik tegen te gaan en jongeren bewust te maken van de risico's?" [l]