FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK Foto: Shutterstock

'Regenbooggemeente' in zicht

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal wil de titel 'Regenbooggemeente' binnenslepen. Dit schrijft wethouder Klaar Koenraad van zorg en volksgezondheid naar aanleiding van raadsvragen. De vragen werden eind vorige maand gesteld door de fracties van verschillende partijen.

DOOR AMY KLAVERVELD

Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender- en interseksepersonen (LHBTI), voor deze groep wil de gemeente Roosendaal een lokaal emancipatiebeleid opstellen.

Van 2019 tot 2022 moet een meerjarenplan ervoor zorgen dat de LHBTI-gemeenschap zich meer geaccepteerd gaat voelen in de gemeente. Dat antwoordt Koenraad namens het college van burgemeester en wethouders na vragen van de PvdA, SP, D66, Groenlinks, Roosendaalse Lijst en VLP. De zes partijen vormen samen een brede coalitie voor dit plan.

Intentieverklaring

Er ligt al een regenboogzebrapad in de stad, maar volgens wethouder Koenraad is het tijd voor de volgende stappen: "Wij realiseren ons dat de acceptatie van deze groep een groeiend knelpunt is in ons land en dus ook in Roosendaal." Wat de gemeenteraad precies gaat doen voor de groep is nog niet bekend. Op 12 oktober ondertekenen de wethouder en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een intentieverklaring. Op 1 maart 2019 wordt het meerjarenplan aan het ministerie van OCW voorgelegd.

'Acceptatie van deze groep is groeiend knelpunt'

Oproep

De reden dat Roosendaal nu in actie komt, is een oproep van de minister van OCW. Zo werden niet alleen Roosendaal, maar ook Bergen op Zoom, Gouda en nog elf andere steden door de minister bewust gemaakt over de sociale acceptatie van de LHBTI's.

Voorwaarden

Om de titel 'Regenbooggemeente' te verdienen, moet Roosendaal met een regenboogbeleid komen. Daarin staan een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om de gewilde titel te verdienen. Zo is het de bedoeling dat er genoeg activiteiten voor de regenbooggroep worden georganiseerd. Ook is meer voorlichting voor bewustwording en acceptatie een must voor een regenbooggemeente. Concrete beleidsacties monitoren en het verbeteren van de veiligheid zijn de volgende voorwaarden van het regenboogbeleid.

Imago

De coalitie stelde eind augustus de vragen aan het college naar aanleiding van een onderzoek naar discriminatie. "Los van de financiƫle mogelijkheden geeft Roosendaal een positief signaal af door zich op en open te stellen als Regenbooggemeente, volgens ons verdient iedereen in Roosendaal de vrijheid om zichzelf te zijn", aldus de zes partijen.[l]