Volop ambiance tijdens het concert op het Roosendaalse Suikerplein. FOTO MIEKE SPEKMAN
Volop ambiance tijdens het concert op het Roosendaalse Suikerplein. FOTO MIEKE SPEKMAN Foto: Mieke Spekman

Sfeervol concert verovert Roosendaalse harten

ROOSENDAAL - Even zag het er somber uit voor de heren van het IQ. Het concert kon niet gegeven worden op het water van het Zwaaigat vanwege de blauwalg in de Vliet. De gemeente bood het IQ een nieuwe locatie aan tegenover dat troebele gat, het nieuwe Suikerplein.

DOOR MIEKE SPEKMAN

Het plein gaat onderdeel uitmaken van de wijk Stadoevers en werd zaterdagavond op ludieke wijze ingewijd. Het werd een echt Roosendaals feestje. Het publiek maakte het niet uit dat het concert verplaatst was naar de wal. Iedereen genoot, zong mee uit het uitgereikte liedjesboekje en zwaaide met de zwaaigatvlag de artiesten alle lof toe.

'Via mobiel livestream met Saoedi-Arabiƫ'

De mensen die wilden zitten, waren er zaterdagavond al op tijd bij en rond 19.30 uur waren de meeste stoelen en banken op het Suikerplein bezet. Karin Lemmens - die op de bank zat bij Carnavalsband De Leutd11ers - had via haar mobiel een livestream met het Midden-Oosten. Haar man, trompettist van het IQ, Maurice, die in Saoedi-Arabiƫ werkt, kon op deze manier het concert toch live bijwonen.

YouTube

Ook filmclub ERSA die in opdracht van de gemeente en Roosendaal 750 alle evenementen in dit feestjaar verfilmd was met drie man aanwezig. Voorzitter van de club, Ruud Scheidel vertelt: "We maken een integrale opname van het concert. Er komt een clip voor het YouTube-kanaal Roosendaal 750 en als er genoeg belangstelling voor is maken we er een cd van." Over belangstelling voor het concert - dat in samenwerking met de gemeente en de stichting Roosendaal 750 tot stand kwam - had de organiserende harmonie niet te klagen, ruim 1.300 personen gingen de versierde entreepoort binnen.

Verbondenheid
Na een woordje van burgemeester Niederer en wethouder Theunis opende het IQ samen met zanger Stef Broos het concert met de eigen Roosendaalse meezinger 'Mijn Stadje'. De vlaggen gingen omhoog en iedereen zong uit volle borst mee. Het lied zorgde direct voor een onderlinge Roosendaalse verbondenheid. De sfeer en toon waren gezet voor heel de avond. Tussen de nummers door vertelde spreekstalmeester Richard Nagtzaam de bewogen geschiedenis van 750 jaar Roosendaal.

'Clip voor YouTube-kanaal Roosendaal 750'

De club die al bijna honderd jaar lang deel van die geschiedenis uitmaakt, Mannenkoor Concordia, zong twee prachtige stukken,'het 'Monnikenkoor' uit de opera 'La forza del destino' van Giuseppe Verdi en 'Halleluja' van Leonard Cohen. Na de klanken van de mars 'New Start' van de Trommelaeren van Roesendaele en het lied 'Jef en Lena' zong Marion Emmerik het 'IQ Zwaaigatlied'. Het lied met tekst van Annelieke Danen op melodie van 'Aan de Amsterdamse grachten' bracht het publiek in een meedeinende vervoering.Na het lied 'Het Brabantse Land' bracht Vocal Group Nouveau op professionele wijze de nummers 'Working on a groovy thing' en 'Proud Mary' voor het voetlicht. Even later ging alle aandacht naar een te koop staande boot op het terrein waar Martine van de Kar op verscheen. Op onnavolgbare wijze zong zij het lied 'Cadans van de stad'. Het muisstille publiek kreeg er koude rillingen van en menig bezoeker pinkte een traantje weg, zo mooi was het.

'Menig bezoeker pinkte traantje weg'

Als afsluiting zong iedereen mee met de evergreen 'Happy days are here again'. Het IQ Aarmoei-nieke heeft met dit Suiker(Zwaaigat) concert de juiste snaar weten te raken in de harten van de Roosendalers.[l]