BuurTent in strijd tegen woninginbraken Roosendaal

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal zet een nieuw instrument in tegen woninginbraken, namelijk de BuurTent. Vrijwilligers van de buurtpreventie strijken na een inbraak met de tent neer na een inbraak om uitleg te geven over preventie.

DOOR MONIQUE JANSEN

De BuurTent is een beproefd middel dat hielp om in Tilburg het aantal inbraken te laten dalen. Als mensen ongewenst bezoek hebben gehad is dit vaak het gesprek van de dag in de wijk. De gemeente speelt daar nu op in. In de BuurTent kunnen omwonenden samenkomen. Na een inbraak blijken buurtbewoners ook bereid om preventiemaatregelen te nemen. Vrijwilligers lichten hen daarna voor. Zij krijgen hulp van WijZijn Traverse. Ook de politie is aanwezig om informatie te geven en te vragen of er wellicht nog getuigen waren. De sociale cohesie op straat wordt zo ook versterkt.

Nasleep

Burgemeester Niederer is enthousiast: "Kort na een woninginbraak komt een team van vrijwilligers de straat in om de tent op te zetten. Buren kunnen vervolgens met elkaar in gesprek over de nasleep en eventuele maatregelen na een inbraak. Dat versterkt de onderlinge contacten. Verder gaat het vooral om bewustwording van inbraakrisico's en het creƫren van extra alertheid. Een mooie samenwerking tussen buren, politie, buurtpreventieteams en de gemeente."[l]