De evenementen op het Tongerloplein worden doorgaans goed bezocht
De evenementen op het Tongerloplein worden doorgaans goed bezocht Foto:

T'plein viert eerste lustrum als Cultuurplein

ROOSENDAAL - Terugkerende evenementen zoals de Leerlingen Muziekdag, VIVRE!, Plein 7 Recover en het Soul Spektakel hebben het T'plein als cultuurplein op de kaart gezet. Donderdag 27 september viert de organisatie achter het T'plein haar eerste lustrum, want de organisatie bestaat inmiddels vijf jaar. "Na vijf jaar enthousiast en consistent aan de weg timmeren, is T'plein klaar voor de toekomst", aldus secretaris Frans Witteveen.

DOOR REMKO VERMUNT

Stichting Platform Cultuurplein Tongerlo, oftewel T'plein, bestaat inmiddels vijf jaar, maar de eerste gesprekken rondom het creëren van een cultuurplatform voor het Tongerloplein dateren van eind 2012. De herinrichting van het Tongerloplein was voor de toenmalige stichting Festival Plein 7 reden genoeg om te onderzoeken of het Tongerloplein hét cultuurplein van Roosendaal kon worden. "Dit uitgangspunt kwam overeen met de ideeën van de gemeente, met die van wethouder voor cultuur, Hans Verbraak, in het bijzonder."

Helpende hand

Er werd een speciale werkgroep opgericht en de doelstelling voor het nieuwe platform werd opgesteld."Het nieuwe platform zou zich vooral moeten richten op het faciliteren van evenementen en activiteiten door Roosendaalse cultuurverenigingen/instanties de helpende hand te bieden bij zaken als licht/geluid, podia, overkappingen, vergunningen, promotie, etc." Op 27 september 2013 werd officieel de Stichting Platform Cultuurplein Tongerlo opgericht met als 'roepnaam' T'plein. In eerste instantie was het vooral de bedoeling om evenementen te faciliteren, maar later is de stichting ook zelf evenementen gaan organiseren. Dat begon met VIVRE! en Beatles.

Evenementen

"In de loop der jaren nam het aantal eigen evenementen toe. Op dit moment is er sprake van een 50/50 verhouding tussen gefaciliteerde en zelf georganiseerde evenementen. Andere eigen evenementen naast de eerder genoemde evenementen VIVRE! (juni) en Beatles (oktober) zijn de Leerlingen Muziek Dag (juni), het Soul Spektakel (september), Plein 7 Recover (augustus) en Tongerlo Kerst Roosendaal (december). Evenementen die gefaciliteerd worden door T'plein zijn onder ander het Bevrijdingsfestival, TongerloBoule en het Salsa Event. Bij alle evenementen wordt de samenwerking gezocht met de ondernemers op en rond het Tongerloplein. "Deze samenwerking zorgt voor synergie en verstrekt de positie van T'plein als platform, omdat T'plein meer dan eens van de faciliteiten van genoemde bedrijven gebruik maakt en andersom."

Financiën

In de afgelopen vijf jaar heeft de stichting verschillende keren subsidies mogen ontvangen. "Eind 2013 werd voor het jaar 2014 aan de nieuwe stichting een eenmalige stimuleringssubsidie toegekend van 15.000 euro. Hiermee was het onder andere mogelijk om de geluidsinstallatie te upgraden en daarnaast op andere terreinen investeringen te doen die het faciliterende vermogen van de stichting ten goede zouden komen, zoals de aanschaf van een aantal tenten en kleinere geluidstechnische voorzieningen." Daarnaast heeft de stichting een aantal keren subsidies ontvangen voor een aantal eigen evenementen. "Sinds een aantal jaren kan T'plein tevens rekenen op de financiële bijdragen van een groep trouwe sponsors."

Toekomst

Deze financiële basis zorgt ervoor dat het platform ook de komende jaren kan bestaan. "Het platform als zodanig heeft zich op de kaart weten te zetten en is inmiddels voor veel organisaties en individuen een begrip. De groeiende belangstelling van het publiek voor het aanbod evenementen enerzijds en het toenemend aantal verzoeken van culturele verenigingen/instanties om op het Tongerloplein te kunnen optreden anderzijds, zijn daarvan het levende bewijs. Het voortdurend zoeken naar en initiëren van nieuwe impulsen, zowel programmeringstechnisch als ten aanzien van de samenwerking en integratie met anderen, typeert T'plein in hoge mate en zal in de toekomst een van de belangrijkste speerpunten zijn en blijven." [l]