Verplichte gedragscursus voor bijtincidenten honden

ROOSENDAAL - De gemeente gaat het volgen van een gedragscursus voor honden opnemen in het stappenplan bij bijtincidenten. Dat laat burgemeester Jacques Niederer weten op vragen van verschillende politieke partijen.

DOOR REMKO VERMUNT

Eind augustus werd een jongen van acht jaar gebeten door een hond. Later bleek dat dit niet het eerste bijtincident was waar de eigenaar van de hond bij betrokken was. In juni beet zijn andere hond een vierjarig meisje. De bijtincidenten kregen de afgelopen tijd veel aandacht en uiteindelijk besloot de gemeente Roosendaal om een muilkorfplicht op te leggen aan de honden.

Gedragscursus

Om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen stelden politieke partijen een aantal vragen over de situatie. Zij stelden onder andere voor om in de Algemene Plaatselijke Verordering (APV) een stappenplan op te nemen, waarin precies staat omschreven wat er gedaan wordt bij een dergelijk bijtincident. Daarin willen zij ook opgenomen zien dat een hond verplicht een gedragscursus gaat volgen. Burgemeester Niederer laat nu weten dat er al zo'n stappenplan is. "We zullen in dit plan het volgen van een gedragscursus opnemen, zodat de zwaardere maatregel (het opleggen van een muilkorfgebod) mogelijk kan worden voorkomen. Met het opnemen van de gedragscursus in ons stappenplan, zien wij voldoende mogelijkheden om herhaling van bijtincidenten te voorkomen." [l]