Joost en Anouk Gommeren in de nieuwe melkveestal. FOTO'S MONIQUE JANSEN
Joost en Anouk Gommeren in de nieuwe melkveestal. FOTO'S MONIQUE JANSEN Foto:

Melkveebedrijf voor groot deel geautomatiseerd

ROOSENDAAL – Chillen op een waterbed, gemasseerd worden door een heerlijke rugborstel en op zijn tijd lekker dartelen in de wei. Het leven van een melkkoe is zo slecht nog niet. "Natuurlijk zorgen we goed voor onze dieren. Als jij niet goed bent voor de koe, is zij dat ook niet voor jou", benadrukt boer Joost Gommeren. Hij bestiert met zijn gezin een melkveebedrijf aan de rand van Roosendaal aan de Rietgoorsestraat.

DOOR MONIQUE JANSEN

Ongeveer 3,5 jaar geleden heeft hij een gloednieuwe stal gezet. Die voldoet aan de laatste eisen op het gebied van dierenwelzijn. Zo beschikken alle koeien over een goede rustplaats (het waterbed) met zaagsel en de nodige ruimte. Ook hangen er grote ventilatoren die ervoor zorgen dat de dieren op een warme dag verkoeling krijgen.

Robots

Het bedrijf is voor een groot deel geautomatiseerd. Twee robots melken de koeien. "Dat gaat heel goed. Alle dieren waren er snel aan gewend. Het heeft veel voordelen voor de koe. Die kan zelf bepalen wanneer ze de box van de robot ingaat. Voorheen werden alle koeien twee keer per dag gemolken. Dat is nu gemiddeld drie keer", vertelt Joost. De robot herkent de dieren dankzij een speciale sensor. Het apparaat detecteert de spenen via een camera en én melkt vervolgens de koe. Alle gegevens van de melking en de hoeveelheid melk worden geregistreerd. Via de telefoon kan Joost ook alles volgen.

Flexibeler werken

De robot biedt ook andere voordelen. Joost kan nu flexibeler werken: "Vaak wordt gedacht dat een boer met een robot minder werk heeft, maar dat is niet waar. Wel is het werk veranderd. Je bent nu meer aan het controleren. Vroeger moest ik twee keer per dag op een vast tijdstip melken. Dat hoeft niet meer. Dat is wel prettig, want zo hoef je niet per se eerder weg bij een feestje. Je kunt ook vroeger of later beginnen." De melkrobot is niet de enige machine op de boerderij. In de stal zorgt een automatische mestschuiver dagelijks voor een schone vloer en een kalverdrinkautomaat geeft de oudere kalfjes op tijd hun eten.

Weidegang

In de lente en in de zomer gaan de koeien naar buiten. Daarvoor kunnen ze terecht in de nabijgelegen weide. Toch is het daar niet altijd per se beter voor het vee. "We hebben een ontzettend hete zomer gehad. Je merkt dat koeien dan liever binnenblijven als ze naar buiten kunnen. Dat is logisch, omdat een koe juist helemaal niet van de warmte houdt. Binnen staan ze in een koelere stal en hebben ze altijd eten", geeft Joost aan. Koeien houden van buitentemperaturen van tussen de -5 en 18 graden.

Zwangerschapsverlof

Naast de gloednieuwe melkstal staat ook nog een oudere stal voor de jonge koeien en vee met zwangerschapsverlof. Dieren worden geïnsemineerd als ze tussen de 13 en 15 maanden oud zijn. Rond twee jaar krijgen ze dan het eerste kalf. Als het kalf is geboren, begint het melken. Vrouwelijke kalfjes blijven op de boerderij om opgefokt te worden tot melkkoe. Stiertjes gaan naar een ander bedrijf waar ze als vleesvee worden gehouden. Joost doet het boerderijwerk grotendeels zelf. Sommige zaken als het maaien van gras besteedt hij uit aan loonwerkers.

Neventak

Het bedrijf draait niet alleen om de koeien. Het is een trend dat boeren zich steeds vaker bezig houden met neventakken. Zo houdt Joosts vrouw Anouk zich bezig met het organiseren van sportieve evenementen en het geven van trainingen. De laatste activiteit vindt steeds vaker plaats op de boerderij. Joost houdt van het leven op de boerderij: "Dit is het mooiste werk dat er is. Je bent altijd buiten en bezig met je vee. Je bent eigen baas. Doordat ik altijd thuis ben, kan ik ook altijd bijspringen voor onze dochters."

Lastige tijden

Helemaal eigen baas zijn boeren niet. De overheid legt veel regels op. In de nieuwe stal van Joost is ruimte voor 120 koeien. Toch staan er maar 85. Veel boeren breidden uit na de verdwijning van het melkquotum. Daardoor ontstond een fosfaatoverschot en moesten boeren verplicht koeien wegdoen. Ook de provincie Noord-Brabant stelt strenge eisen aan boeren. Bedrijven moeten minder ammoniak uitstoten. Stalsystemen die niet voldoen aan de milieueisen moeten uiterlijk in 2022 zijn aangepast. Dat was eerst 2028. "Regels worden bovenop elkaar gestapeld. Dat zorgt voor een hogere kostprijs en enorme investeringen om vooruit te kunnen", legt Joost uit.

Neospora

Desondanks blijft hij optimistisch. Hij heeft het aan de rand van de stad prima naar zijn zin: "We zijn overal zo en alle voorzieningen zijn in de buurt. Dat is fijn." Mensen uit de stad ontspannen graag in het buitengebied. Ze zijn van harte welkom, maar dat brengt wel een ongewenst neveneffect mee. De weides van Joost worden nog weleens ongevraagd als hondenlosloopgebied gebruikt. Hij besluit: "Dat is niet de bedoeling. Veel honden dragen de parasiet neospora bij zich en poepen dat uit. Een koe wordt daar niet ziek van, maar verwerpt een kalf. Dat wordt doodgeboren."[l]

Boerenserie

Het Roosendaals platteland is groot, maar wat gebeurt daar allemaal? Er zijn verschillende bedrijven in de landbouw actief, wat doen zij allemaal? Ontdek het de komende weken in de Bode.

Kalfjes bij elkaar op een bed van stro.