Afbeelding
Foto:

Statushouders maken kennis met (werk)cultuur

ROOSENDAAL - Ongeveer tien statushouders uit Roosendaal en omgeving kwamen afgelopen donderdag naar de binnenstad van Roosendaal voor een zogenaamde 'Grenzeloze wandeling'. Tijdens deze wandeling leerden ondernemers meer over de achtergrond en afkomst van de statushouders. De statushouders kregen daarentegen meer te horen over de Nederlandse werkcultuur.

DOOR REMKO VERMUNT

Het idee van de grenzeloze wandeling is afkomstig van Jaap Mulders (UWV). "Het is begonnen met één persoon", vertelt hij. Er was een Syriër met een ICT-achtergrond en Jaap Mulders werd aan hem gekoppeld. "Maar ik wilde niet op kantoor afspreken met dat 'gezellige' tl-licht in zo'n witte kamer. Dus ik ben met hem naar buiten gegaan en we zijn door Roosendaal gaan wandelen. Hij vertelde mij dingen over Syrië en ik vertelde hem over Roosendaal en dat is goed bevallen", legt Mulders uit. In zijn gesprekken met de Syriër merkte Jaap dat er de nodige verschillen zijn in werkcultuur. "We spraken bijvoorbeeld om 10.00 uur af. Hij was er dan om 09.50 uur en ik was er om 09.59 uur. Hij werd dan een beetje boos", legt Mulders uit. Ook moest de Syriër enorm wennen aan het maken van een grapje naar collega's terwijl de baas er gewoon bij is. "Daarom hebben we besloten om statushouders meer te vertellen over de Nederlandse werkcultuur."

Wandeling

Tien statushouders kwamen daarom donderdag naar 't Paviljoen op de Nieuwe Markt, waaronder ook de 25-jarige Yaman Alchalah en 40-jarige Nader Qasem. Onderneemster Patricia Braat van Bikkelz nam de heren tijdens de wandeling mee door de binnenstad van Roosendaal. Zo werd onder andere het oude Belastingkantoor bezocht, waar ze informatie kregen over het betalen van belasting in Nederland. Ook werd een bezoek gebracht aan het station waar ze iets te horen kregen over het reizen naar je werk én er werd stilgestaan bij de Tullepetaon waar Nader en Yaman iets te horen kregen over Nederlandse en Roosendaalse feestdagen en hoe wij onze vrije tijd invullen.

'Het leven is hier niet heel anders dan in Syrië'

Verschillen
"Het leven in Nederland is niet heel anders dan in Syrië", vertelt Yaman. "Alleen werken gaat een beetje anders. Als je in Syrië iets later komt, dan is dat geen probleem. Als je je werk maar goed doet. Moet je duizend auto's verkopen? Dan is dat je doel en dan maakt het niet uit hoe laat je komt. Hier moet je echt op tijd komen en honderd procent de regels volgen." Yaman woont inmiddels drie jaar in Nederland en spreekt erg goed Nederland. "Maar nog niet goed genoeg, het is nog niet vloeiend", vertelt hij. "Ik heb in Syrië Engelse vertalingen gestudeerd, maar ik wilde hier meteen Nederlands leren. Als je Engels blijft praten ga je het nooit leren." Die mening wordt gedeeld door Nader. Ook hij woont nu drie jaar in Nederland en kan zich goed verstaanbaar maken.

Werkplein

"Dit is maar een kleine groep van de statushouders die bij ons zijn aangemeld", vertelt Loraine Meinema namens het Werkplein. "In totaal zijn er vierhonderd statushouders in onze regio op zoek naar een baan. Wij proberen die in groepjes te begeleiden, want we kunnen niet iedereen tegelijk helpen. Op dit moment begeleiden we 170 statushouders en veertig van hen hebben al een baan gevonden." Onder andere door dit soort projecten hoopt het Werkplein Hart van West-Brabant, het UWV en de WVS werkgevers en werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt te verbinden. "In Etten-Leur hebben we bijvoorbeeld vandaag ook een banenbeurs gehouden", vertelt Loraine. "Werkzoekenden hebben we laten zien welke banen verschillende branches te bieden hebben. Vervolgens konden werkzoekenden tijdens speedmeets meteen met bedrijven in gesprek over de invulling van vacatures." [l]