Arno Loos in zijn aardbeienkas in Moerstaten. FOTO'S MONIQUE JANSEN
Arno Loos in zijn aardbeienkas in Moerstaten. FOTO'S MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Aardbeien groeien het hele jaar rond in de kas

MOERSTRATEN - Aardbeien komen lang niet alleen meer uit de grond. De zomerkoninkjes zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. In de kassen kunnen de aardbeien een heel jaar worden geteeld. "We kunnen hier heel invloed uitoefenen op de omstandigheden. Die maken we zo optimaal mogelijk", legt Arno Loos, aardbeien- en aspergeteler uit Moerstraten uit.

DOOR MONIQUE JANSEN

De afgelopen jaren heeft Loos fors kunnen uitbreiden. In Lepelstraat nam hij de kassen van een voormalige tomatenkweker over. Daar kweekt hij ook aardbeien. Inmiddels beschikt hij daarvoor over zes hectare kassen.

Recept

De aardbeienplanten hangen in stellingen. Via een druppelaar krijgen ze constant water en voeding. "We sturen elke week oude en nieuwe blaadjes naar het laboratorium. Daar wordt gemeten wat de planten nodig hebben. Daar passen we hun voeding op aan. De aardbeiplanten krijgen meststoffen. Zo zien we bijvoorbeeld wat een plant nodig heeft aan ijzer, zwavel en koper. Daar kunnen we dan meer of minder aan toevoegen. Dat zijn als het waren de mineralen voor de plant. We stellen zo een heel recept samen", legt Loos uit.

Assimilatiebelichting

Ook werkt Loos in de kas met assimilatiebelichting. Dit is kunstbelichting en vormt een aanvulling op het zonlicht. "We houden elke dag het weer goed in de gaten en daar passen we de belichting op aan. Vooral in de donkere maanden maken we hiervan gebruik. Als er maar kort zonlicht is, zetten we de assimilatiebelichting aan tot de zon zou ondergaan op bijvoorbeeld een dag in september", geeft Loos als voorbeeld. Daardoor kunnen er al vanaf januari aardbeien worden geoogst. Binnenkort start de aardbeienkweker met een proef met led-verlichting. Op verschillende plekken in Nederland gebeurt dat al op kleine schaal. "Op deze manier kunnen we nog energiezuiniger werken. We pionieren graag", legt Loos uit.

Biologische middelen

De aardbeienteler werkt met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Hij zet vooral biologische middelen in. Zo eten roofmijten de spinten op en sluipwespen de bladluizen. Die brengen namelijk schade toe aan de aardbeienplanten. Ook in een kas kun je ongedierte namelijk niet helemaal voorkomen. Ook vliegen er hommels en bijen rond in de kas. Die zorgen voor de bestuiving. In de kassen hangen op elke hectare tien dozen waar hommels wonen. "Die vliegen ook met slecht weer, een bij alleen met goed weer", benadrukt Loos. De Moerstratenaar gebruikt ook al jaren geen gas meer. De restwarmte van biovergistingsinstallatie BioMoer gaat rechtstreeks naar de kassen om de aardbeien te verwarmen.

Handmatige werkzaamheden

Een groot deel van het werk in de kassen wordt inmiddels gedaan met automatische systemen. Toch is arbeid ook nog volop nodig. Ongeveer veertig medewerkers houden zich bezig met het planten, het knippen van de ranken en het plukken van de aardbeien. Die gaan direct in plastic bakjes naar de veiling. Van daaruit vertrekken de zomerkoninkjes naar de supermarkten in binnen- en buitenland. "We werken weinig met seizoenarbeiders, omdat we het gehele jaar medewerkers nodig hebben", geeft Loos aan. De kwekerij werkt met Poolse en Nederlandse werknemers. De meeste Poolse medewerkers hebben zich met hun gezin blijvend in Nederland gevestigd.

Topdrukte

In het voorjaar is het bij Loos topdrukte op het bedrijf. Dan start het aspergeseizoen weer. Half maart gaan de asperges de grond in op de locaties in Moerstraten en Lepelstraat. "Wij beginnen altijd zes weken eerder voor het traditionele seizoen en zijn altijd eerder klaar", vertelt Loos. De asperges behoren tot de Brabantse Wal asperges en zijn een officieel erkend Europees streekproduct. Het gebied rondom Wouw behoort ook tot de Brabantse Wal. Ook de aardbeien worden voor een deel als streekproduct verkocht. In een aantal supermarkten staat de herkomst duidelijk vermeld. "Daar staan we met ons hoofd op. Soms sturen mensen ook een appje met de foto als ze de aardbeien hebben gekocht", lacht Loos.

Trots

Hij is trots op zijn werk als aardbeien- en aspergekweker: "Onze producten gaan de hele wereld over. De Nederlandse landbouw draagt voor een groot deel bij aan de economie. Ook wordt er duurzaam gewerkt. Daarvoor geven we graag het goede voorbeeld."[l]

Boerenserie

Het Roosendaals platteland is groot, maar wat gebeurt daar allemaal? Er zijn verschillende bedrijven in de landbouw actief, wat doen zij allemaal? Ontdek het in de Bode.

Hommels beschikken over hun eigen woning in de kas.