Wethouder Toine Theunis heeft als wethouder Financiën de nieuwe begroting gepresenteerd
Wethouder Toine Theunis heeft als wethouder Financiën de nieuwe begroting gepresenteerd Foto:

Geen nieuw beleid in begroting voor 2019

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis heeft afgelopen week de programmabegroting voor 2019 gepresenteerd. Hierin staat precies weergegeven waar het komende jaar geld aan uitgegeven gaat worden én welke inkomsten de gemeente kan verwachten. Volgens de wethouder is het een solide begroting, waarin nog geen nieuw beleid is opgenomen. "We willen met een goed fundament starten."

DOOR REMKO VERMUNT

De begroting van 2019 laat een positief effect zien van 83.500 euro. De jaren daarna wordt het overschot steeds groter met 1.795.500 euro in 2020, 3.385.500 in 2021 en 5.550.500 in 2022. "De eerste begroting van een nieuw college en nieuwe gemeenteraad moet puntgaaf op orde zijn", stelt de wethouder. "Alles is hierin opgenomen, zodat we het komende jaar niet met tegenvallers komen te zitten."

Nadeel 2018

Bij de presentatie van de Miljoenennota op Prinsjesdag werd duidelijk dat de gemeente Roosendaal dit jaar geconfronteerd wordt met een nadelig effect van 1,7 miljoen euro. "We gaan alles op alles zetten om dat dit jaar nog op te lossen", stelt wethouder Theunis. "Als we niets doen, dan gaat dit bij de jaarrekening ten kosten van onze algemene reserves maar zover willen we het niet laten komen." Voor 2019 levert de Miljoenennota een nadelig effect op van 500.000 euro. "Als dat niet was gebeurd, hadden we dus een positief overschot van 583.500 euro gehad."

Structurele uitgaven

De gemeenteraad staat te trappelen om aan de slag te gaan, maar volgens Theunis is komend jaar een overgangsjaar. "We moeten nu nog even voorzichtig zijn. We hebben er in deze begroting voor gezorgd dat een aantal zaken structureel worden opgepakt, die tot nu toe steeds met eenmalige uitgaven werden bekostigd. Dat zijn een paar zaken die vanuit de vorige bestuursperiode zijn blijven liggen." Zo wordt de komende vier jaar 350.000 euro uitgetrokken voor Citymarketing en voor Cultuur wordt nog eens 250.000 euro uitgetrokken. Dat wordt onder andere gebruikt voor de instandhouding van de Cultuurprijs en een bijdrage aan de openluchttheaters in Roosendaal en Nispen.

Huisvesting scholen

Ook wordt er structureel zes ton uitgetrokken voor de doordecentralisatie van het primair onderwijs. "Vanuit het Rijk krijgen we geld voor de huisvesting van scholen. Vroeger hielden wij dat geld zelf in beheer, maar vanaf 2019 gaan we dat geld meteen doorspelen naar de scholen", legt Theunis uit. Sinds 2017 wordt dit al gedaan bij het Voortgezet Onderwijs en vanaf komend jaar dus ook bij de basisscholen. "Op dit moment lopen de onderhandeling nog en is het dus nog niet duidelijk welk bedrag precies benodigd is. De inschatting is nu dat deze doordecentralisatie een structurele last met zich mee zal brengen van ongeveer 600.000 euro."

Zorg

Voor de bekostiging van hbh+, de huishoudelijke hulp in Roosendaal, wordt de komende jaren steeds 1,6 miljoen euro uitgetrokken. "Het lukt nog niet om de uitgaven van het sociaal domein binnen het kader van het rijksbudget te brengen." De gemeente heeft destijds aan contract afgesloten met drie zorgaanbieders voor in totaal 5,1 miljoen euro, terwijl het budget nu 3,5 miljoen euro per jaar is. Het jaarlijkse tekort wordt daarom de komende jaren opgevangen met extra geld vanuit de gemeente. "Aan de ene kant is dat onze eigen schuld. We hadden strenger moeten zijn bij de aanbesteding. Aan de andere kant moet de huishoudelijke hulp wel goed gebeuren."

Toekomst

Bij de totstandkoming van het nieuwe gemeentebestuur werd al aangegeven dat de partijen steeds meer samen willen werken. "Het komende jaar moeten we als college en gemeenteraad bij de inwoners nagaan waar behoefte aan is. Dan kunnen we bij de Kadernota 2020 gezamenlijk aan de slag met het nieuwe beleid." [l]