De nummers twee, drie en vier werden in het zonnetje gezet. De nummers één en vijf konden niet aanwezig zijn.
De nummers twee, drie en vier werden in het zonnetje gezet. De nummers één en vijf konden niet aanwezig zijn. Foto:

Creatieve Collecte wint City Challenge

ROOSENDAAL - Wethouder Inge Raaijmakers heeft vrijdagmiddag bekendgemaakt welke ideeën de City Challenge Eenzaamheid hebben gewonnen. In totaal zijn er 125 ideeën bij de gemeente aangedragen. Daaruit werd een eerste selectie gemaakt van 42 en een jury heeft uiteindelijk de top 5 samengesteld.

DOOR REMKO VERMUNT

Hoe kunnen we eenzaamheid in het centrum van Roosendaal verminderen? Dat was de hoofdvraag tijdens de City Challenge van de gemeente Roosendaal. "Gevoelens van eenzaamheid zijn een groeiend probleem in Nederland zo ook in de gemeente Roosendaal", aldus wethouder Inge Raaijmakers. Daarom werden inwoners gevraagd om mee te denken én met succes. Basisschoolleerlingen, studenten, verenigingen, professionele organisaties en mensen die zelf behoefte hebben aan meer contact met anderen dienden ideeën in, waaronder een groot aantal die te maken hebben met eten. "Zo blijkt dat eten mensen verbindt." Een veel gehoorde suggestie was ook het introduceren van een app om mensen met elkaar in verbinding te brengen. "Daarnaast is sport of beweging vaak aangedragen als middel om eenzaamheid te verminderen en er zijn veel ideeën ontvangen die in een buurthuis gedaan kunnen worden."

Winnaar

De eerste prijs ging echter naar Creatieve Collecte Roosendaal. Bij deze Creatieve Collecte wordt geen geld opgehaald, maar diensten. Vrijwilligers gaan langs de deuren en geven de bewoners een kaartje. Hierop kunnen ze invullen wat ze nodig hebben, maar ook wat ze zelf kunnen aanbieden. "Buurvrouw X zoekt bijvoorbeeld hulp bij het onderhouden van de tuin, wat buurman Y heel goed kan. Zijn dochter heeft daarentegen hulp bij haar huiswerk nodig: dat kan buurvrouw Z weer bieden!" De jury vond dit idee erg origineel. "Het goede aan dit idee is dat het zeer laagdrempelig is en dat mensen zich hier niet voor hoeven aan te melden. Daarnaast ontstaat er op deze manier een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een fijne buurt."

Laagdrempelig

Nummer twee werd het idee 'Tafeltje delen', waarbij horecagelegenheden in het centrum van Roosendaal een paar tafeltjes wegzetten waarvan een deel van de tafel een andere kleur heeft. "Hiermee geef je aan dat daar iemand anders kan zitten, en dat is een laagdrempelige manier om contact te leggen." Nummer drie van de City Challenge werd het idee Join Us, dat speciaal voor jongeren is bedoeld. "Dit idee is een structurele oplossing, doordat Join us aan een lokale organisatie leert hoe ze adequaat eenzame jongeren kunnen begeleiden."

Prijzenpot

Voor het gehele project was een bedrag van 25.000 euro uitgetrokken, waarvan 22.500 euro voor de uitvoering van de projecten. De overige 2500 euro dient als prijzenpot voor de top 5 ideeën. [l]