De laatste jamsessie van JAZZ750 was wederom een enorm succes FOTO PETER VAN DE MOLENGRAAF
De laatste jamsessie van JAZZ750 was wederom een enorm succes FOTO PETER VAN DE MOLENGRAAF Foto: Peter van de Molengraaf

Topmuzikanten verzorgen slotconcert Jazz750

ROOSENDAAL - Zeven jazzmuzikanten en het trio Jack van Poll brengen op zondag 21 oktober een spetterend optreden tijdens het slotconcert van Jazz750. Het slotconcert is het eindresultaat van zes geslaagde jamsessies die de afgelopen maanden werden gehouden in het kader van Roosendaal 750 jaar.

DOOR REMKO VERMUNT

Het idee om jazz in Roosendaal een impuls te geven is afkomstig van Hans Adams. Hij kwam met het idee om een open podium te creëren, waarbij alle muzikanten gezellig met elkaar konden spelen. "Het uitgangspunt van de stichting Roosendaal 750 jaar is om Roosendalers met elkaar te verbinden. Wij willen dat doen door middel van jazz-muziek." Het idee besprak Hans met Ton van de Geijn en Frans van Haren en voor ze het wisten vormden ze een denktank om Roosendaal als jazzstad weer op de kaart te zetten. Roosendaal heeft immers een rijke jazzhistorie en kent een aantal goede jazzmusici, waaronder zelfs enkelen van wereldfaam.

Jamsessies

"Bij een open podium merk je alleen vaak dat de muzikanten met de meeste ervaring ook het meeste spelen. Muzikanten die niet zo goed durven te spelen of die nog niet zo lang spelen, krijgen dan bijna geen kans." Daarom werd gekozen voor een vernieuwde opzet. "We hebben geprobeerd om een veilige omgeving te creëren voor de muzikanten." De afgelopen maanden werden zes jamsessies gehouden waarbij een professioneel trio altijd fungeerde als basis. "Daardoor blijft het niveau altijd hoog, ook als de muzikant even de mist ingaat." De sessies zijn volgens de organisatie dan ook meer dan geslaagd. Iedere sessie kwamen er zo'n tien tot twaalf muzikanten spelen met in totaal zo'n dertig verschillende muzikanten en er was volop animo vanuit de bezoekers. "En constant stond de verbinding centraal. Oud speelde met jong, maar er was ook een enorme variatie in oude stijl of moderne jazz." Hoewel de drie organisatoren echt wel bekend zijn met de jazzscene in en rondom Roosendaal, kwamen er ook muzikanten performen die zij nog niet kenden. "En dat is er zo leuk aan." Het is zo goed bevallen, dat al wordt nagedacht over een vervolg in 2019.

Select gezelschap

"Maar eerst hebben we op 21 oktober het slotconcert", vertellen de drie heren. Van 15.00 tot ongeveer 17.00 uur wordt in de grote zaal van schouwburg De Kring een slotconcert gegeven. De zeven jazzmuzikanten die tijdens de jamsessies het meeste zijn opgevallen, mogen tijdens het concert laten zien wat ze kunnen. "Het was erg lastig om die selectie te maken", vertelt Ton van de Geijn. "We wilden in ieder geval mensen die uit het Roosendaalse jazzleven komen, want het gaat immers om Roosendaal 750 jaar." Daarnaast moesten het muzikanten zijn die tijdens de sessies zijn opgevallen door hun presentatie. "En we moesten natuurlijk een gevarieerd programma samenstellen. We kunnen moeilijk zes saxofonisten op het podium zetten."

Topmuzikanten

Deze zeven muzikanten worden op het podium begeleid door muzikanten Johan Clement, Hein van de Geijn en Hans van Oosterhout. De twee laatstgenoemden vormen samen met Jack van Poll, die eveneens acte de présence geeft tijdens het concert, het Jack van Poll-trio. "Er wordt wel eens gezegd van Jack dat hij oud is en dat hij wellicht gaat stoppen. Dan moet je zondag maar eens komen luisteren, dan zal hij eens laten zien wat hij nog kan." Het geheel wordt aangevuld met een strijkorkest van het conservatorium. "Er zijn inmiddels al meer dan tweehonderd kaarten verkocht, maar als we de gehele benedenzaal kunnen vullen, dan zou dat geweldig zijn."

Jazzstad

Hoewel de drie heren zich nu vooral richten op het slotconcert, willen ze Roosendaal ook in de toekomst meer als jazzstad op de kaart zetten. "Roosendaal heeft een rijke jazzhistorie en in het verleden zijn er tal van bekende jazzbandjes en artiesten geweest." Ook in het Verkadehuis werd geprobeerd om de jazz-muziek op de kaart te zetten door verschillende jazz-evenementen te organiseren. "Als je de geschiedenis induikt, is Roosendaal toch wel een echte jazzstad." Je moet alleen even zoeken. [l]