Afbeelding
Foto: MSV Post B

MSV Post B houdt speciale tentoonstelling

ROOSENDAAL - Modelspoorvereniging Post B houdt in het weekend van 27 en 28 oktober haar jaarlijkse tentoonstellingsweekend. Liefhebbers en geïnteresseerden kunnen gedurende twee dagen een kijkje nemen in het Mariadal bij de enorme spoorwegbanen die de club in de afgelopen jaren heeft gebouwd.

DOOR REMKO VERMUNT

Modelspoorvereniging Post B is achttien jaar geleden opgericht en telt inmiddels zo'n dertig leden. Iedere dinsdagavond komen zij bij elkaar om gezamenlijk aan de projecten te werken. Iemand die al vanaf het begin betrokken is bij de vereniging is Ruud van Berkel. "Wij houden ons als hobby bezig met modelspoorbouw en daar komt alles bij kijken wat met een spoor te maken heeft", legt hij uit.

Drie projecten

De leden van Post B werken al jaren aan drie verschillende projecten. Een speciale N-baan met als thema 'Grenslandverkeer' waarbij verschillende landschappen worden nagebouwd en waarin ieder lid zijn eigen modelbouwthema kan verwerken. Daarnaast werkt de groep aan het zogenaamde station Rosenthal. Een fictief Duits thema met een groot stoomdepot voor tientallen Duitse stoomlocomotieven. Het grootste en belangrijkste project is Roosendaal anno 1935. "Aangezien het emplacement rond 1935 op haar grootst was, bedraagt de modelbouwlengte 25 meter met een breedte van 1,25 tot 2 meter." Het project Roosendaal is dan ook de trots van de modelspoorvereniging. "Daar werken we nu zo'n tien jaar aan, maar het is nog lang niet af. Er komt zoveel bij kijken", vertelt Ruud.

Specialisme

Ieder huisje wordt helemaal met de hand gemaakt. "Je hebt wel kant en klare dozen, maar niet van een station als Roosendaal." De leden van Post B proberen het station en alles wat er in die tijd bij hoorde volledig op schaal na te maken. "Heel veel gebouwen van vroeger zijn er helaas niet meer. Daarvoor moeten we dus de archieven induiken. Als je geluk hebt, vindt je nog een oude bouwtekening. Soms heb je alleen een foto en dan moet je dus goed je best doen om het waarheidsgetrouw na te maken." Daarbij heeft ieder lid zijn eigen specialisme. "De één is goed in het maken van huisjes, de ander is beter in het maken van bomen. Maar de een is ook beter in het elektrische gedeelte en de ander is weer beter in houtbewerking. Zo vullen we elkaar mooi aan en we leren heel veel van elkaar."

Creativiteit

Voor Ruud van Berkel is modelspoorbouw dé manier om creatief bezig te zijn. "Ik heb op mijn zolder ook een baan, maar door gezamenlijk aan projecten te werken doe je steeds nieuwe inspiratie op." Zelf is Ruud overigens vooral goed in het nabootsen van landschappen. "En omdat ik een achtergrond heb in de verfbranche, kan ik meestal wel helpen als iemand een speciale kleur nodig heeft." Al met al is modelspoorbouw een kwestie van monnikenwerk. "Het Stationsplein bevat honderden klinkertjes die allemaal met de hand geplakt worden en de rails bij het station in Roosendaal bevat zo'n tweehonderd wissels. Maar, het is gewoon leuk om iets helemaal zelf na te bouwen."

Mekka

Dat de vereniging uit Roosendaal goed is in wat ze doen, blijkt ook wel uit de vele beurzen die ze bezoeken. Twee van de drie banen kunnen uit elkaar gehaald worden. Eén of twee keer per jaar gaat de groep naar een beurs in bijvoorbeeld Duitsland. "We zijn al in Keulen geweest, maar ook in Leipzig en Dortmund. Duitsland is echt het Mekka als het gaat om modelspoorbouw." Toen het Rosenthal-project van Post B uitgebreid werd beschreven in een Duits modelspoortijdschrift voelde dat dan ook als een hele eer. "Dat is wel echt gaaf."

Tentoonstelling

Tijdens het tentoonstellingsweekend kan iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur komen kijken in het Mariadal. Entree is twee euro en kinderen tot en met zestien jaar mogen gratis naar binnen. "Er is een klein parkeerterrein naast het klooster, maar we raden mensen aan om lopend of met de fiets te komen." Vorig jaar kwamen er zo'n tweehonderd bezoekers op de tentoonstelling af. "En we hopen dit jaar weer veel bezoekers te mogen verwelkomen. Kinderen kunnen ook zelf aan de slag. Die vinden het even leuk om naar zo'n baan te kijken, maar ze willen liever zelf iets bouwen." [l]

Afbeelding