De bibliotheek heeft ook een Poolse afdeling
De bibliotheek heeft ook een Poolse afdeling Foto:

Bieb genomineerd voor ere-Pool van het Jaar

ROOSENDAAL - Bibliotheek VANnU is genomineerd voor een bijzondere prijs: Ere Polonus. Het is een speciale ere-prijs bij de verkiezingen tot Pool van het Jaar. De bibliotheek zet zich al jaren in voor de Poolse burgers in Roosendaal.

DOOR REMKO VERMUNT

Door middel van het aanbieden van verschillende activiteiten ondersteunt de bibliotheek de integratie van Poolse mensen. Tegelijkertijd stelt zij hen in staat hun eigen cultuur te behouden. Zo worden er onder andere auteursavonden met Poolse schrijvers, tentoonstellingen en presentaties georganiseerd. In 2014 werd de eerste bijeenkomst gehouden met thema 'emigratie'. Daarvoor waren er twee schrijfsters uitgenodigd: Agnieszka Steur en Mirjam Guensberg. Beide dames presenteerden hun boeken over emigratie. Zij legden de realiteit voor van het leven van een Poolse emigrant in Nederland in de naoorlogse en huidige tijden. Op die avond werd in Pools en Nederlands gesproken. Sindsdien zijn Poolse schrijvers vaker te vinden in de bibliotheek.

Begin 2015 werd daarnaast in de bibliotheek de Poolse boekenafdeling voor kinderen en volwassenen opgericht. De eerste honderd boeken hiervoor werden in Polen gekocht. De bibliotheek startte tevens een samenwerking met een bibliotheek in Limburg, wat resulteerde in langdurig contact en regelmatige uitwisseling van de collectie. Poolse boeken worden door lezers geleend, niet alleen in Roosendaal, maar ook uit de hele regio. In 2017 is daarnaast gestart met de Poolse school Roosendaal. "Steeds meer Polen vinden hun weg naar het Poolse deel van de bibliotheek in Roosendaal. Bibliotheekmedewerkers ondersteunen alle initiatieven die tot doel hebben te verdiepen en verspreiden van kennis over beide culturen, evenals wederzijds begrip en respect voor de verschillen tussen de twee volkeren en het recht op hun eigen cultuur, taal en identiteit, met name voor jonge, Poolse Roosendalers."

Tot en met 20 november kan men op de website www.polakroku.nl een stem uitbrengen op de bibliotheek.[l]