Bas IJpelaar (sportservice Noord-Brabant), René van Ginderen (wethouder sport van Roosendaal), Kees Coppens (voorzitter tennisvereniging van Wouw), Anne-Marie Spierings (gedeputeerde Energie van Noord-Brabant) en Wiebe Beckman Lapré (parkbeheer tennisvereniging).
Bas IJpelaar (sportservice Noord-Brabant), René van Ginderen (wethouder sport van Roosendaal), Kees Coppens (voorzitter tennisvereniging van Wouw), Anne-Marie Spierings (gedeputeerde Energie van Noord-Brabant) en Wiebe Beckman Lapré (parkbeheer tennisvereniging). Foto:

Duurzaamheidsloket open voor sportverenigingen

WOUW - Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, heeft afgelopen week het Duurzaamheidsloket Sport officieel gelanceerd in Wouw. Dit loket is een online platform waar Brabantse sportverenigingen en gemeenten terechtkunnen voor vragen over het verduurzamen van hun faciliteiten.

DOOR REMKO VERMUNT

De provincie Noord-Brabant heeft eerder al de ambitie uitgesproken om in 2050 volledig energieneutraal zijn. Dat betekent dat er evenveel duurzame energie wordt opgewekt als dat er gebruikt wordt. Om dit te bewerkstelligen moeten de nodige aanpassingen worden verricht. Eén van die aanpassingen is het verduurzamen van de sportverenigingen in de gehele provincie.

Pilot

De afgelopen tijd heeft de provincie op basis van een pilot bekeken hoe dit in de toekomst zou kunnen werken. Ongeveer vijftig verschillende sportverenigingen hebben meegedaan aan dit experiment, waaronder ook de Wouwse Tennisvereniging. In totaal deden er twintig voetbalverenigingen mee, zes hockeyclubs, twaalf tennisclubs, twee atletiekverenigingen, 4 binnensporten en zes overigen.

Besparingen

"In totaal verbruiken deze sportclubs zo'n 1.600.000 kWH per jaar en 250.000 m3 gas per jaar", stelt de provincie. Door voldoende te investeren in duurzame energie kan het jaarverbruik aan elektriciteit worden afgenomen met 1.500.000 kWh per jaar. De besparingspotentie bij het gas ligt op 70.000 m3 per jaar. Dit alles kan ervoor zorgen dat er 900 ton per jaar minder aan CO2 wordt uitgestoten en dat staat weer gelijk aan tweeduizend bomen.

Investeringen

Natuurlijk gaan met die besparingen ook investeringen gepaard, denk aan de aanleg van isolatie, led-verlichting zowel binnen als buiten, zonnepanelen en warmteopwekking. Gemiddeld werd er per sportaccommodatie zo'n 50.000 euro geïnvesteerd, maar dat leverde wel een besparing op van 4000 euro per jaar. Tijdens de pilot werd er 2.5 miljoen euro geïnvesteerd met een besparing van twee ton per jaar. Deze kosten worden betaald door de clubs zelf, maar ook door gemeentelijke regelingen, landelijke subsidies, sponsoring en crowdfunding. Het Duurzaamheidsloket Sport kan verenigingen en clubs meer vertellen over de verschillende mogelijkheden van financieren en kan hen helpen bij de aanvraag van subsidies.

Met het lanceren van het Duurzaamheidsloket Sport hoopt de provincie dat alle sportverenigingen in de provincie aan de slag gaan met het verduurzamen van hun sportparken en faciliteiten. Als in Brabant 2500 sportclubs meedoen, dan kan er voor 20.000 huishoudens aan stroom bespaard worden en het kan een CO2-reductie opleveren van 100.000 bomen. [l]