De senioren van Heerma State worden getrakteerd op een heerlijke lunch FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De senioren van Heerma State worden getrakteerd op een heerlijke lunch FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto:

Probleemjongeren aan de slag voor ouderen

ROOSENDAAL - Jongeren met gedragsproblemen gaan op vrijdag 23 november een speciale dag organiseren voor de oudere inwoners van Roosendaal. Deze psychogeriatrische inwoners en hun verzorgers worden op deze dag flink in het zonnetje gezet. Daarentegen gaan deze 'probleemjongeren' hun talenten inzetten om hen een onvergetelijke dag te bezorgen met een lunch en activiteiten zoals Oudhollandse spellen, livemuziek en wandelingen.

DOOR REMKO VERMUNT

Deze speciale dag wordt onder andere georganiseerd door Stichting OpenDoor en Stichting Groenhuysen. Het belooft op voorhand een leerzame dag te worden voor de jongeren met gedragsproblematiek, met daarbij speciale aandacht voor de ouderen in onze maatschappij.

Programma

Zo'n twintig bewoners van de locatie Heerma State in Roosendaal worden op vrijdag 23 november verwend met een lunch die bereid wordt door tien jongeren. De bewoners mogen vanaf 11.00 uur zelf een handje helpen in de keuken of een praatje maken met de jongeren die de lunch bereiden. De verzorgers van de psychogeriatrische inwoners kunnen ook genieten van de lunch, die de jongeren onder begeleiding van OpenDoor serveren. "Voorafgaand aan deze dag, zullen de jongeren en ouderen al kennis maken met elkaar", laat de stichting weten. Tijdens het bezoek aan Heerma State leren de jonge talenten vooral meer over ouderen en dementie. Ook zullen ze oefenen met het rijden met rolstoelen.

'Ze gaan muziek
maken, liedjes zingen
en samen op pad'

Spelletjesmiddag

Later op de dag gaan de jongeren door naar Wijkcentrum de Bergspil in de Tolberg. Vanaf 14.00 uur zijn mantelzorgers, verzorgers en andere buurtbewoners welkom voor een leuke en gezellige activiteitenmiddag met spelletjes. "Jongeren en ouderen gaan muziek maken, liedjes zingen en samen op pad voor een wandeling." Begeleiders van Heerma State en OpenDoor zijn aanwezig om ondersteuning te bieden aan ouderen en jongeren. Het multiculturele team van OpenDoor zorgt voor hapjes en drankjes uit allerlei culturen. De middag eindigt om 16.00 uur.

Aandacht voor ouderen

Deze dag is mede opgezet door de Stichting OpenDoor. Zij begeleiden de jongeren in aanloop naar deze activiteitendag. Met lessen en praktijkopdrachten leren zij hoe ze een evenement moeten organiseren, maar ook hoe ze om moeten gaan met oudere mensen. "Door zich in te zetten voor ouderen en hen oprechte aandacht te geven, kunnen de jongeren hun talenten ontwikkelen." Van de jongeren wordt dan ook verwacht dat ze niet alleen de lunch verzorgen, ze nemen ook de inkoop van de ingrediƫnten op zich, maken een tafelindeling en dekken de tafels. "Terwijl de ouderen zich na de lunch omkleden en klaarmaken voor vertrek naar de Bergspil, ruimen de jongeren op." Ook bakken ze cupcakes en vragen ze medewerkers van OpenDoor en hun familieleden om in de middag hapjes en drankjes uit verschillende culturen mee te nemen.

Talenten

"OpenDoor gelooft in deze talenten. Met het organiseren van dit evenement willen we mensen uit de wijk en jongeren met elkaar verbinden en we willen laten zien dat deze jongeren ook een andere kant hebben." Zo hoopt OpenDoor de overlast door jongeren met een gedragsprobleem in de wijk te verminderen. "Als mensen elkaar leren kennen, ontstaat vaak meer begrip. OpenDoor gelooft in doen en wil deze jongeren overtuigen van hun talenten, zodat ze weer door kunnen. Door met school of met werk."

Wensen

Afgelopen maand hebben de jongeren zich ook al ingezet voor ouderen. Ze haalden bij hen wensen op die ze in een wensenboom konden hangen. De talenten gingen vervolgens aan de slag om een presentje te maken dat de aanwezige ouderen herinnert aan vroeger. [l]