Sinterklaas is ook dit jaar te zien in de Sinterklaasmusical
Sinterklaas is ook dit jaar te zien in de Sinterklaasmusical Foto:

Druk programma voor de Sint en zijn Zwarte Pieten

ROOSENDAAL - Vol verwachting klopt ons hart, want over iets minder dan twee weken komt Sinterklaas weer met zijn boot aan in Roosendaal. Dit jaar neemt hij maar liefst driehonderd Zwarte Pieten met zich mee. Om alles in goede banen te leiden is er intensief contact met het Sinterklaascomité Roosendaal. Zij lichten alvast een tipje van de sluier rondom het Sinterklaasprogramma van de komende weken.

DOOR REMKO VERMUNT

"Het is een drukke periode", vertelt Arjan den Ouden. "Normaal beginnen we in maart, maar dit jaar zijn we eigenlijk al vanaf januari bezig met alles regelen." Al die voorbereidingen zorgen voor een uitgebreid programma met een pietendisco, spelletjesmiddag, een Sinterklaasmusical, verschillende huisbezoeken en het begint natuurlijk met de intocht. Die staat gepland op zaterdag 17 november.

Intocht

Sint Nicolaas en zijn pieten verwachten die zaterdag rond 13.00 uur met de boot aan te komen in Roosendaal. "Dat was nog even spannend, want er wordt hard gewerkt bij 't Zwaaigat. Maar de gemeente heeft ons verzekerd dat het zonder strubbelingen goed gaat komen", vertelt Den Ouden. De goedheiligman wordt net als voorgaande jaren welkom geheten op het Kadeplein door burgemeester Jacques Niederer. Daarna vertrekt hij, op z'n paard, naar de binnenstad om rond 15.30 uur te eindigen in de Kloosterstraat. De kinderen kunnen daarna nog terecht in De Kring voor de traditionele Pietendisco. "Tijdens de intocht lopen driehonderd Zwarte Pieten met de goedheiligman mee. Dat zijn acrobaatpieten, maar ook muziekpieten en snoeppieten. De Sint neemt drieduizend kilo aan snoepgoed met zich mee, dus er worden heel wat kinderhandjes gevuld."

Sleutels

Tussen dat snoepgoed zitten ook vijf sleutels verstopt. Wie die sleutels gaan krijgen is dus voor iedereen een verrassing. "Wij roepen bij deze de kinderen en ouders op om zich te melden bij ons als ze een sleutel vinden." Met deze sleutels krijgen de kinderen namelijk een VIP-behandeling tijdens de Sinterklaasmusical. Die is dit jaar geproduceerd en geregisseerd door Bram van Arendonk, die zelf al jaren betrokken is bij de Sinterklaasmusical. Op zondag 25 november worden er drie voorstellingen gegeven in De Kring om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. "Dat wordt volle bak", vertelt Van Arendonk. "Het is een musical voor kinderen, maar ook voor opa's, oma's en de ouders is het een leuke musical." In iets minder dan een uurtje wordt jong én oud meegenomen in het verhaal. "De Sint neemt dit jaar een heel groot cadeau met zich mee. Maar, niemand weet wat er precies in dat cadeau zit. De Pieten gaan bedenken wat er allemaal in zou kunnen zitten en dat vindt de Sint heel erg leuk", legt Van Arendonk uit. Wie wil weten hoe het verhaal afloopt, die kan nog kaartjes kopen bij De Kring. "Het is nog niet uitverkocht, maar het gaat wel heel erg snel."

Koopzondag

Wie geen kaartje heeft, kan op deze dag toch langskomen in De Kring voor een leuk dagje uit. "In de kleine zaal worden spelletjes gespeeld met de Pieten én het is koopzondag, dus ook in de binnenstad rijdt een treintje rond met Pieten, er treed een Pietenbandje op en er lopen snoeppieten rond." Dat geldt overigens ook voor de koopzondag op 2 december. "Daarnaast komt Sinterklaas op 1 december weer naar het Tolbergcentrum voor een dag vol leuke Pietenspelletjes. Dat is ieder jaar een groot succes, want kinderen tot en met tien jaar kunnen hier hun eigen Pietendiploma verdienen."

Kleurplaat

De Roosendaalse kunstenaar Frank Roks heeft dit jaar weer een mooie kleurplaat gemaakt voor de kinderen. Die kan nu al gedownload worden. "De ingekleurde en geknutselde kleurplaten kunnen tijdens de intocht ingeleverd worden. Bij de mooiste inzendingen komt de goedheiligman op 2 december een bezoek aan huis brengen", besluit Den Ouden. [l]