De Kluntocht in Breda wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht
De Kluntocht in Breda wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht Foto:

Tullepetaonestad krijgt eigen klûntocht

ROOSENDAAL - Het Facebookevenement was nog geen 24 uur oud en het werd al massaal gedeeld: Tullepetaons Klûnen 2019. Op zondag 3 februari van 13.11 tot 19.11 uur kan je al klunend elf cafés in de Molenstraat en de Markt bezoeken. "Het overviel ons ook een beetje", aldus de organisatie.

DOOR REMKO VERMUNT

Al jaren wordt er in Breda, drie weken voor carnaval, een Klûntocht gehouden. Verschillende cafés op en rond de Grote Markt worden op die dag omgedoopt tot een 'Friesche stad'. Andere cafés worden omgedoopt tot Friesche 'bezienswaardigheden'. Deelnemers worden uitgenodigd om in ieder geval bij elf verschillende plekken binnen te stappen om een stempel te halen. Een volle 'klûnkaart' kan ingeruild worden voor het unieke klûnkruisje.

Feest op de Markt

De Bredase versie trekt jaarlijks zo'n vijfduizend deelnemers waaronder ook een heleboel uit de gemeente Roosendaal. Reden genoeg voor het Roosendaalse evenementenbureau Eventiz om een eigen klûntocht te organiseren. De organisatie is in handen van Dennis van Velthoven en Martijn Meeuwis. "We hebben elf cafés bij elkaar gezocht die hieraan mee willen doen", legt Dennis uit. "Daarnaast verzorgen wij de opening en de afsluiting op deze dag." De opening is in handen van oud-Prins Olav Posthumus en oud-Nar Jamy Rockx. "We zijn nog bezig met het regelen van een feestact voor de afsluiting. Binnenkort kunnen we daar meer over zeggen."

Overvallen

Het tweetal koos er bewust voor om het evenement vlak voor 11-11 online te laten komen, maar dat het evenement zo snel viral zou gaan hadden ze zelf ook niet verwacht. "We wilden er de komende weken steeds meer aandacht aan besteden en de laatste dingen uitwerken, maar het gaat opeens heel snel", laat Van Velthoven weten. De komende weken worden in ieder geval de deelnemende cafés bekendgemaakt. "De cafés gaan het ook binnenkort zelf promoten en de VVV helpt ons ook mee, dus dat is heel fijn."

'Opening is in handen van oud-Prins Olav Posthumus en oud-Nar Jamy Rockx'

Deelnemen

Deelname kost slecht vijf euro per persoon en dat is inclusief je stempelkaart en het kruisje. De kaarten kunnen vanaf 12.11 uur opgehaald worden op de Markt en kunnen tot 18.11 uur ingeleverd worden. "De vijf euro die mensen betalen gaat in z'n geheel naar een lokaal goed doel. We maken binnenkort bekend welk goed doel dat gaat worden", besluit Van Velthoven.

Informatie

Kijk voor meer informatie en de nieuwste updates op de Facebookpagina Tullepetaons Klûnen 2019. [l]