60 muzikanten maakten kennis met de Valley Sound Big Band. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
60 muzikanten maakten kennis met de Valley Sound Big Band. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Muzikanten maken kennis met Big Band

ROOSENDAAL – Zaterdag waren in Cultuurhuis De Suite zo’n 60 muzikanten te gast bij de, door de Valley Sound Big Band, georganiseerde workshops. Doel van de dag was om muzikanten kennis te laten maken met Big Band muziek en ze dat samen te laten spelen.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Via social media had het muziekgezelschap daarom muzikanten opgeroepen om deel te nemen, en de reacties waren overweldigend. Zo meldden er zich 24 saxofonisten, 15 trompettisten, 10 trombonisten en 10 mensen voor de ritmesectie aan voor de workshops.

Opzet

“Iedereen was van tevoren bij een workshop ingedeeld”, vertelt dirigent Peter Bogers enthousiast. “ Deze workshops werden aangestuurd door ervaren repetitoren, namelijk Jan Roovers voor de hout/saxofoon sectie, Rumon Hagenaars voor klein koper, Bart van Gorp voor zwaar koper en Frans van der Burgt voor de ritmesectie. “In 4 blokken hebben ze kennis gemaakt met Big Band muziek en het instuderen van de 3 nummers die aan het eind van de dag zouden worden gespeeld”, vervolgt Bogers.

Workshops

In de workshops werd aandacht besteed aan techniek en tellen, maar vooral ook ingestoken op het gevoel van timing, dat de muziek haar swingend karakter geeft. De dirigent gaf nadrukkelijk aan dat de 60 muzikanten een duidelijke afspiegeling van de maatschappij waren. “Het mooie is dat je dat onderscheid tijdens het musiceren helemaal niet ziet. Natuurlijk is er bij zo’n grote groep wel een verschil in ervaring en kunde, maar het plezier om muziek te maken en deelgenoot van dit collectief te mogen zijn. maakt deze dag bijzonder”, vat Bogers de opbrengst samen.

'Het plezier om muziek
te maken, maakt deze
dag bijzonder'

Ervaringen

Trombonisten Raymond DeWaele en Arno Driessens kieken na afloop beiden met een voldaan gezicht terug op de workshop en het slotconcert. DeWaele: “Ik maak inmiddels 75 jaar muziek en weet dat je bij dit soort evenementen wordt geprikkeld om te presteren, maar ook de kans krijgt om nieuwe dingen te leren. Het feit dat Bart van Gorp de workshop voor het zwaar koper gaf, was een extra reden om mee te willen doen”. Daarin wordt hij door collega trombonist Arno Driessens bijgevallen: “Wat je op zo’n dag leert en de manier waarop aanleg en talent met elkaar worden verweven is fantastisch te noemen. Bart heeft ons uitgedaagd om vanuit een basisstuk van 16 maten zelf 16 maten te improviseren”. Driessens, ook muzikant bij Zullie en de Gildezonen, zou heel graag in een Big Band spelen, “maar dan zou ik moeten kiezen om iets anders te laten vallen en daar ben ik helemaal nog niet aan toe”.


Repetitor

Bart van Gorp genoot om meerdere redenen van deze dag: “Het is leuk om heel veel bekende gezichten uit de muziek te ontmoeten, en dat je ze dan kunt en mag uitdagen om kennis te maken met een heel andere muziekstijl dan ze doorgaans gewend zijn is fantastisch”. Van Gorp’s aandacht voor de muzikanten was tijdens de 4 blokken zeer divers. “Je begint met het gegeven dat er een duidelijk niveauverschil is tussen de muzikanten. Daarnaast heb ik aandacht besteed aan onderdelen als de lange tonen, de klankkleur en de techniek die de muziek tot Big Band muziek maakt”.

Afsluiting

Aan het eind van de dag kwamen alle muzikanten in de grote zaal van De Suite samen en verzorgden daar een kort concert. Voor alle deelnemers was het de eerste keer dat ze samen dit Big Band repertoire speelden, maar het enthousiasme waarmee dat werd gedaan, benadrukte het succes van de dag. Peter Bogers verliet met een tevreden glimlach de grote zaal. “Doen we volgend jaar weer”, besloot hij. [l]